Annons

Toppmöte i natt mellan Xi och Biden

Taiwan, tullar, cybersäkerhet och Nordkorea väntas komma upp i samtalet. Men både Peking och Washington DC spelar ner förväntningarna inför nattens digitala toppmöte mellan presidenterna Xi Jinping och Joe Biden.
USA/Kina • Publicerad 15 november 2021
USA:s president Joe Biden och hans kinesiska kollega Xi Jinping ska träffas på videolänk.
USA:s president Joe Biden och hans kinesiska kollega Xi Jinping ska träffas på videolänk.Foto: Alex Brandon, Eraldo Peres/AP/TT

– Båda sidor inser att de har meningsskiljaktigheter, att de kommer att vara konkurrenter. Men att det är viktigt att hålla relationen fredlig, säger Winston Lord, biträdande utrikesminister med ansvar för Östasien och Stillahavsområdet under Bill Clintons tid som president, till nyhetssajten Politico.

Litar på USA?

Ingen agenda har offentliggjorts inför mötet, som äger rum klockan 01.45 under natten till tisdagen svensk tid.

Annons

Relationen mellan de båda ekonomiska supermakterna tyngs av komplexa dispyter om bland annat tullar och frågetecken kring coronavirusets uppkomst. Mötet sker också efter en helg av upprepade varningar och utspel om Taiwan, som Kina anser är del av landets territorium och som Peking sagt att man vid något tillfälle kommer att ta kontroll över.

Taiwans president Tsai Ing-Wen har dock sagt att hon litar på att USA försvarar området vid en eventuell militär attack från Kina. USA, i sin tur, har uppmanat Kina att tona ner de militära, diplomatiska och ekonomiska påtryckningarna mot Taiwan.

Vid sidan av Taiwanfrågan har Peking under hösten kritiserat säkerhetspakten Aukus, som USA och Storbritannien bildat tillsammans med Australien.

"Sätta spelregler"

Ingen åsiktsförklaring eller gemensamt uttalande väntas efter Xis och Bidens samtal. Men mindre överenskommelser, bland annat rörande synen på Nordkorea och Iran, kan komma att klubbas under mötet, enligt internationella medier. De båda ledarna förvånade många genom att visa på viss samsyn under klimatmötet i Glasgow, skriver brittiska BBC.

Den riktigt stora frågan som skuggar träffen är hur jättarna i öst och väst ska samexistera. En högt uppsatt regeringskälla i Washington DC sade i fredags att samtalet inte handlar om att leverera uppgörelser utan om att ansvarsfullt "sätta spelregler för effektiv konkurrens".

Hua Chunying, taleskvinna för Kinas utrikesdepartement, var också fåordig när hon bekräftade mötet i lördags. Ledarna ska diskutera synen på den kinesisk-amerikanska relationen och "sakfrågor som är av gemensamt intresse", sade hon enligt Politico.

Samtalet är de båda presidenternas tredje sedan Biden tillträdde i januari, och det är ingen hemlighet att deras relation är knackig.

Fakta: Joe Biden

Demokraten Joseph (Joe) Biden valdes till USA:s president i november 2020.

Biden är född 1942 och växte upp i det så kallade rostbältet, i staden Scranton i Pennsylvania, i en irländsk-katolsk familj. Han är gift med Jill Biden och far till fyra barn, varav två i livet.

Joe Biden jobbade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator. Under tiden i kongressen var han bland annat ordförande i det mäktiga utrikesutskottet. Han gjorde sig också känd som en person som kunde arbeta fram partiöverskridande kompromisser.

Biden kandiderade i presidentvalet 1988, men drog sig ur. Vid sitt andra försök 2007 drog han sig ur i ett tidigt skede. Han blev i stället Barack Obamas vicepresident 2009–2017.

Fakta: Joe Biden

Xi Jinping valdes till Kinas president den 14 mars 2013. Han är även överbefälhavare och ordförande i kommittén för inre säkerhet och övervakning av internet – samt kommunistpartiets generalsekreterare.

Han föddes 1953 i Peking, som son till en av grundarna till Kinas kommunistparti. Familjen har stora ekonomiska tillgångar. Tillsammans med hustrun Peng Liyuan har han ett barn, dottern Xi Mingze.

Xi blev medlem i Kommunistpartiet 1974, enligt uppgift efter åtta misslyckade ansökningar.

Han anses vara affärsinriktad och sträva efter ökade investeringar från utlandet. Hans kampanj mot korruption har gjort honom mycket populär, men under hans tid har också tillslagen mot människorättsaktivister ökat.

2017 fick han sitt namn inskrivet i Kommunistpartiets stadgar, något som enbart partiets grundare Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi, har fått tidigare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons