Annons

Tonsättaren Sven-David Sandström är död

En av Sveriges mest framgångsrika tonsättare, Sven-David Sandström, har gått bort i sviterna av lungcancer, skriver .
Musik • Publicerad 11 juni 2019
Tonsättaren Sven-David Sandström har avlidit. Arkivbild.
Tonsättaren Sven-David Sandström har avlidit. Arkivbild.Foto: Marc Femenia/TT

Han var professor i komposition vid Musikhögskolan i Stockholm och Indiana University i USA samt hedersdoktor vid Karlstads och Linköpings universitet.

Ett av hans mest kända verk är körverket "The High mass", en skiva som vann en Grammis för bästa klassiska skiva 1995. Han skrev musiken till "Staden", en opera med libretto av poeten Katarina Frostenson 1996. 2006 skrev han operan "Batseba" med libretto av Leif Janzon efter Torgny Lindgrens roman.

Annons

Sandström komponerade musik in i det sista, bland annat skrev han ny musik till Stockholms domkyrkoförsamling och kyrkoårets samtliga söndagar. En ny trombonkonsert uppförs av Radiosymfonikerna under säsongen 2019/2020.

I en intervju i DN i april i år berättade Sandström att han inte trodde att han hade långt kvar.

– Jag tänker inte på döden, men jag har varit rätt sjuk och tänkt att nu är det nog snart slut, sade han då.

Sandström hyllas av vänner och kollegor inom musikbranschen. Operasångerskan Malena Ernman skriver i ett inlägg på Instagram att han var en nära vän.

"En av Sveriges främsta tonsättare genom tiderna, Sven David Sandström är död. En stor konstnär. Men framförallt en väldigt nära vän till mig och min familj. Tack för allt", skriver hon.

Sandströms senaste verk "Uppbrott – Det finns en gammal tid och en ny tid" uruppförs av Adolf Fredriks kyrkas kammarkör den 15 juni. Enligt Gehrmanns musikförlag finns ett flertal Sandströmverk som ännu inte blivit uppförda, bland annat verket "The Hidden treasure", byggt på Johann Sebastian Bachs "Die Kunst der Fuge", som kommer att uppföras i Thomaskyrkan i Leipzig under Bachfest i juni och en framtida opera med libretto av poeten Niklas Rådström.

Sven-David Sandström blev 76 år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons