Annons

Tonårsflicka räddad efter 80 timmar

80 timmar efter jordbävningskatastrofen som drabbade Turkiet och Syrien hittades en 16-årig flicka vid liv under resterna av ett hus i staden Antakya.
– Vårt arbete har inte varit förgäves. Vi har räddat en flicka, sade en av räddningsarbetarna när flickan kördes i väg till sjukhus.
Turkiet • Publicerad 10 februari 2023
Räddningsarbetare söker efter överlevande i resterna av ett hus i Antakya. På torsdagen hittades en 16-årig flicka vid liv under ett raserat hus i staden. Arkivbild.
Räddningsarbetare söker efter överlevande i resterna av ett hus i Antakya. På torsdagen hittades en 16-årig flicka vid liv under ett raserat hus i staden. Arkivbild.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

För varje timme som går minskar chansen att hitta överlevande i rasmassorna efter jordbävningskatastrofen som hittills krävt mer än 20 000 människors liv i Turkiet och Syrien.

Men även om hoppet att hitta överlevande minskar så sker fortfarande sådant som ingen tror ska hända.

Annons

Det tog räddningsarbetarna fem timmar att gräva fram den 16-åriga flickan ur resterna av det kollapsade bostadshuset i staden Antakya som ligger i den hårdast skalvdrabbade provinsen Hatay i södra Turkiet.

Tidigare hade tre överlevande hittats i rasmassorna. Flickans far fortsatte desperat att söka efter sin dotter med hjälp av räddningsarbetarna.

Någon slog larm om att de hört ljud någonstans under de kollapsade väggarna och räddningsarbetarna började att systematiskt lyfta bort bråten på platsen där ljudet hörts. Efter fem timmar nådde de slutligen fram till flickan, som var blåslagen och nedkyld men vid liv, och kunde försiktigt gräva fram henne och ta henne till en väntande ambulans.

– Älskade, älskade! ropade flickans far när hon drogs fram ur ruinerna och människor som stått bredvid och tittat på under räddningsaktionen applåderade.

När flickan var tryggt placerad i ambulansen var det många som pussade och kramade räddningsarbetarna för att tacka dem. Flera av dem grät.

– Vårt arbete har inte varit förgäves. Vi har räddat en flicka, sade en av räddningsarbetarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons