Annons

Tomt i näten – risk för brist på surströmming

Fiskare längs med Norrlandskusten har bara fått upp en bråkdel så mycket strömming som de brukar få.
Det riskerar att uppstå stor brist på surströmming vid premiären i augusti.
Livsmedel • Publicerad 5 juni 2021
Fiskare längs med Norrlandskusten får upp för lite strömming. Arkivbild.
Fiskare längs med Norrlandskusten får upp för lite strömming. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Fiskare längs med hela Bottenvikens kust vittnar om att det är snålt med strömming i havet. För en dryg vecka sedan berättade en av de större surströmmingsproducenterna i Norrbotten för NSD att man i vanliga fall brukar ha fyllt fångstkvoten vid den här tiden på året.

– Det finns ingen fisk. Vi behöver 100 ton fisk och vi har fått tre ton så det är ingenting, sade Veronica Apelqvist, vd för BD Fisk, till tidningen då.

"Risk för kulturarv"

Annons

Strömmingsfisket börjar i slutet av april eller början av maj, framför allt längs södra Norrlands kust dit strömmingar tar sig för att leka. Men det tycks inte ha varit många strömmingar som gjort det i år.

Surströmmingsproducenten Björn Lundgren från Rovögern utanför Umeå säger sig aldrig ha sett så få strömmingar i vattnen. Hans företag har endast kunnat lägga in en tiondel så många strömmingar för jäsning som de brukar ha gjort redan i slutet av maj, berättar han i en TV4-intervju.

– Det är jätteilla, för det är alltså inte bara vi, alla stora salterier har samma problem. Så det här måste någon börja titta på, för det är risk att ett kulturarv går i graven här om vi inte får upp strömming, säger Lundgren.

Janne Söderström vid producenten Oskars Surströmming i Timrå kommun säger till P4 Västernorrland att de fått in omkring hälften så mycket strömming som de hoppats på.

– Det känns väldigt oroligt hur vi ska klara ut det här. Jag tror ju att vi klarar ut det i år, men till nästa år framför allt vet vi absolut ingenting.

Vänder hem igen

I torsdags rapporterade NSD att många av de norrbottniska fiskare som sökt sig söderut i jakten på strömming har vänt norrut igen.

– Vi var tvungna att köra hem. Mina nerver pallar inte för att vara där mer. Ligga och köra och söka utan att få nåt och det lilla du får har sälen och skarven ätit på så det är bara spola i sjön, säger Luleåfiskaren Lennart Sundström till tidningen.

Förra året uppges tillräckligt mycket strömming för surströmmingsproduktionen ha fångats inom loppet av fyra dagar.

Helst vill producenterna ha lagt in all strömming allra senast vid midsommar, för att den ska hinna fermenteras ordentligt innan premiären den tredje helgen i augusti.

Såväl fiskare som producenter pekar på en stor anledning till de tomma näten: stora industritrålare som överfiskar och lämnar för få och små strömmingar kvar till de mindre yrkesfiskarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons