Annons

Tommy Körberg bjöd på unik konsert med många publikfavoriter

Konsert i coronatider betyder begränsningar och fysisk distans. Men närhet och närvaro kan finnas ändå.
Tommy Körberg ger en unik konsert på Vida konsthall på Öland, en av hans få denna sommar. Det blir en trivsam kväll med många publikfavoriter ur hans breda repertoar.
Publicerad 28 juni 2020
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ett 40-tal personer såg Tommy Körberg och pianisten Carl Flemsten på Vida museum på lördagskvällen.
Ett 40-tal personer såg Tommy Körberg och pianisten Carl Flemsten på Vida museum på lördagskvällen.Foto: Suvad Mrkonjic
Vi spanade in

Tommy Körberg på Vida museum

Med: Tommy Körberg och pianisten Carl Flemsten.

Var: Vida museum och konsthall, Öland.

När: Lördagen den 27 juni.

Publik på plats: Ett 40-tal personer som satt enligt Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Bäst: ”Finna en kvinna i mig” griper, ”Stad i ljus” är oslagbar.

Övrigt: Konserten livesändes mot en kostnad via olika plattformar. Barometern-OT sände konserten gratis för prenumeranter. En repris av sändningen går att se fram till kl 19.30 på måndagen den 29 juni. Samma arrangör livesänder också Albin Lee Meldaus konsert på Kackelstugan, söndag den 28 juni. Även den sändningen är gratis att se för Barometern-OT:s prenumeranter här på webben.

Konserten i sig är ett nytänkande. Den går i direktsändning. Idén att livesända och ge en större publik möjlighet att vara med hemifrån blev en lösning på begränsat antal personer på plats.

– Här är vi ju som en enda stor familj, säger Tommy Körberg efter ett par inledande låtar.

Konserten livesändes.
Konserten livesändes.Foto: Suvad Mrkonjic
Annons

Pianisten Carl Flemsten, som har jobbat ihop med Tommy Körberg i många år, ger ett finstämt intro med filmmusik ur ”Barry Lyndon”, som leder över i Bellman, som går över i Schubert och Hasseåtages ”Spader Madame”. ”Längtans blomma”, det är en filosoferande tanke om längtan och den blomman är störst på håll.

Tommy Körberg har valt kända låtar. ”Fattig bonddräng” blir en levande livet-berättelse om en vanlig man från en yrkesgrupp som inte finns längre, som Körberg konstaterar. Men texten om en människa med frågor om livet och vad som händer sen är tidlös.

Publiken har en makalös vy mot Kalmarsund och en avspänd Körberg, med den värmande solen i ryggen, bjuder på lyrik från olika tider, i sång och med citat. Kristina Lugn och Stig Dagerman är ett par av dem, poeten Sten Selanders dikt ”Spela kula” har han satt musik till. En vemodig dikt om minnet av något fult man gjort som inte går att ändra i efterhand.

Men Körberg fastnar inte i det.

– Nu ska vi lätta upp stämningen med en psalm, säger han.

Foto: Suvad Mrkonjic

Och det blir ”Stad i ljus”. Tommy Körberg har gjort den otaliga gånger och faktiskt blir jag tagen och berörd den här gången också. Han sparar inte på kraften, textens nyanser och känsla går fram trots röstvolymen. En av kvällens höjdpunkter.

Tommy Körberg har inte många framträdande den här sommaren, det blir Öland och några till, och han verkar trivas stort med att få tillfället att sjunga igen.

En sång som ligger honom varmt om hjärtat är ”Finna en kvinna i mig” ur föreställningen ”Lola”, historien om en man som klär sig som kvinna för att må bra. Musik av Billy Joel, text av Björn Ulvaeus. Tommy Körberg har en suverän förmåga att sätta närvaro och personlig känsla i texten.

Foto: Suvad Mrkonjic

Som en hyllning till Abba gör han tre låtar på rad och slutet med ”The winner takes it all” är ett praktfullt Körbergnummer.

Det blir en och en halv timmes konsert i högt tempo. Lite lättsamt prat, lite sälta, det är mellansnack som binder ihop.

Annons

Slutet är en storslagen ”Anthem” till publikens jubel. Men han ger också ett extranummer, med tanke på den tid vi lever i. Tröst och tillit behövs. Det blir ”Som en bro över mörka vatten”, Simon & Garfunkels 70-talshit. Körberg briljerar med nyanser och tonlägen, lyfter texten, får orden att bära.

Se konserten här:

Läs mer om Tommy Körberg:

Lena Svensson
Annons
Annons
Annons
Annons