Annons

Tobakstuggande man dödad vid gyllene tempel

Indien • Publicerad 9 september 2022
Det gyllene templet i Amritsar är sikhernas allra heligaste plats. För sikher anses det vara särskilt skändligt att berusa sig på något sätt i anslutning till de heliga platserna. Arkivbild.
Det gyllene templet i Amritsar är sikhernas allra heligaste plats. För sikher anses det vara särskilt skändligt att berusa sig på något sätt i anslutning till de heliga platserna. Arkivbild.Foto: Prabhjot Gill/AP/TT

En 22-årig man har blivit brutalt mördad vid sikhernas allra heligaste plats, det gyllene templet i Amritsar i norra Indien. Tre radikala och svärdbeväpnade sikher har gripits.

22-åringen hamnade i bråk med männen då de anklagade honom för att tugga tobak och vara berusad på en marknadsplats i närheten av det gyllene templet (Harmandir Sahib). De tre mordmisstänkta tillhör en radikal falang inom sikhismen, Nihang, där utövarna har blå klädnad, bär svärd och följer strikta renlevnadsregler.

Annons

Mordet skedde mitt på gatan under onsdagskvällen utan att någon förbipasserande ingrep, enligt Amritsars polischef. De tre misstänkta hade alla gripits på fredagen.

När Indiens tidigare premiärminister Indira Gandhi beordrade armén att genomföra en blodig räd i det gyllene templet i Amritsar 1984 blev hon senare mördad av sina egna livvakter som var sikher. Det följdes i sin tur av blodig förföljelse i huvudstaden New Delhi där närmare 3 000 sikher dödades.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons