Annons

Tjetjensk människorättsaktivist benådad

Ryssland • Publicerad 10 juni 2019
Ojub Titijev, ledare för den tjetjenska grenen av människorättsorganisationen Memorial, har benådats. Arkivbild.
Ojub Titijev, ledare för den tjetjenska grenen av människorättsorganisationen Memorial, har benådats. Arkivbild.Foto: Musa Sadulajev/AP/TT

Den ryske människorättsaktivisten Ojub Titijev, ledare för den tjetjenska grenen av organisationen Memorial, har benådats av en domstol.

Titijev greps i början på förra året efter att polisen hävdat att de hittat marijuana i hans bil. Han dömdes i mars till fyra års fängelse för narkotikabrott.

Annons

Memorial rapporterar om kränkningar av mänskliga rättigheter i Ryssland och har anklagat delrepubliken Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov för att leda en totalitär regim som genomför kidnappningar och använder tortyr.

Bland andra Amnesty International har fördömt domen mot Ojub Titijev. 61-åringens advokater har hävdat att gripandet har med Titijevs undersökning av hemliga fängelser i Tjetjenien att göra.

Enligt Kremlkritiker används droganklagelser rutinmässigt i Ryssland för att tysta människorättsaktivister. Nyligen greps journalisten Ivan Golunov som arbetar på en oberoende nyhetssajt i Moskva misstänkt för narkotikabrott. Gulonov har sagt att det rör sig om en komplott.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons