Annons

Tjetjeniens ledare skickar sönerna till kriget

Den tjetjenske hårdföre ledaren Ramzan Kadyrov, en av Vladimir Putins närmast allierade, ska skicka sina söner till kriget i Ukraina. De tre sönerna är 14, 15 och 16 år gamla.
Ryssland • Publicerad 3 oktober 2022
Ramzan Kadyrov hälsar på ett cancercentrum för barn i Tjetjeniens huvudstad Groznyj i februari 2021.
Ramzan Kadyrov hälsar på ett cancercentrum för barn i Tjetjeniens huvudstad Groznyj i februari 2021.Foto: Musa Sadulayev/AP/TT

"Det är dags att de visar vad de går för i en riktig strid. Jag kan bara välkomna denna önskan", skriver Kadyrov via meddelandeappen Telegram.

"Snart åker de till frontlinjen och kommer att befinna sig på de svåraste sektionerna av kontaktlinjen", fortsätter han.

Annons

Kadyrov har även publicerat en video på sönerna, där de iklädda kamouflagekläder och mörka solglasögon ler och gör tummen upp från en stridsvagn. I videon skjuter de tungt beväpnade pojkarna raketgevär och automatvapen ut i luften.

De tonåriga sönerna har tränats för strid sedan de var små, uppger tjetjenledaren.

Kadyrov har varit en av de mest högljudda förespråkarna för kriget i Ukraina. Efter den ryska reträtten från staden Lyman uppmanade han Kreml att sätta in taktiska kärnvapen i kriget, något som dock snabbt avfärdades av Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Tjetjenien är en autonom rysk delrepublik. Ryska och internationella människorättsorganisationer har i åratal anklagat Ramzan Kadyrov för ligga bakom grova övergrepp på sin befolkning, däribland kidnappningar, tortyr, utomrättsliga avrättningar och förföljelse av homosexuella.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons