Annons

Tjetjeniens ledare backar om utlovad paus

Två dagar efter det oväntade semesterbeskedet, backar nu Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov.
Ryssland • Publicerad 6 september 2022
Ramzan Kadyrov talar till soldater i Tjetjeniens huvudstad Groznyj i mars.
Ramzan Kadyrov talar till soldater i Tjetjeniens huvudstad Groznyj i mars.Foto: AP/TT

I sitt senaste inlägg på Telegram konstaterar den Putinlojale Kadyrov – som i 15 år styrt Tjetjenien med järnhand – att han fått reda på att en annan regional ledare suttit på sin post i 27 år, så han "bestämde sig för att slå det rekordet".

"Jag har absolut ingen rätt att bara sluta. Folket har anförtrott mig regionens ledarskap och det är min heliga plikt att leva upp till det förtroendet", skriver han enligt USA-stödda Radio Free Europe.

Annons

I lördags sade en till synes förnöjd Kadyrov i ett videoinlägg att han insett att han suttit länge på sin post och att han "förtjänade en lång semester på obestämd tid".

Enligt Radio Free Europe väckte beskedet spekulationer om att tjetjenledaren egentligen ville ha någonting av Rysslands president Vladimir Putin. Klart är att de två nu talat med varandra. Ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att Putin på tisdagen ringt upp Kadyrov för att "gratulera honom och alla tjetjener" till delrepublikens 100-årsjubileum.

Tjetjenien är en autonom rysk delrepublik. Ryska och internationella människorättsorganisationer har i åratal anklagat Ramzan Kadyrov för ligga bakom grova övergrepp på sin befolkning, däribland kidnappningar, tortyr, utomrättsliga avrättningar och förföljelse av homosexuella.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons