Annons

Tiotusentals i pridetåg genom Stockholm

Pandemin och restriktioner har satt krokben de senaste åren, men på lördagen kunde en lång prideparad åter gå genom centrala Stockholm –och utan några incidenter.
Samhälle • Publicerad 6 augusti 2022
Deltagare tågar längs Kungsgatan under årets prideparad i Stockholm.
Deltagare tågar längs Kungsgatan under årets prideparad i Stockholm.Foto: Maja Suslin/TT
Två av många som bar regnbågsfärgat i paraden.
Två av många som bar regnbågsfärgat i paraden.Foto: Maja Suslin/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S) var en av många politiker som gick i årets prideparade i Stockholm.
Statsminister Magdalena Andersson (S) var en av många politiker som gick i årets prideparade i Stockholm.Foto: Maja Suslin/TT
Säpochefen Charlotte von Essen deltog också i prideparaden.
Säpochefen Charlotte von Essen deltog också i prideparaden.Foto: Maja Suslin/TT

Tiotusentals människor – unga och gamla, yrkesrepresentanter, kändisar och privatpersoner, ministrar, partiledare och andra politiker – tågade från Stadshuset via Vasagatan, Kungsgatan och Sturegatan upp till Östermalms IP, helt enligt plan.

Knökfullt var det på sina ställen, men polisen har inte behövt ingripa.

Annons

– Det har avlöpt väldigt lugnt, vi har inte haft mycket att göra alls mer än att följa med tåget, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl vid 17.15-tiden.

Säkerheten var i fokus inför paraden, med tanke på dödsskjutningen på en bar i Oslo i juni, mitt under Oslo Pride, och mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby.

Med i bilden har också funnits högerextrema AFS valupptakt inte så långt från pridetågets startpunkt. Enligt polisen har det dock inte rått någon förhöjd hotbild i samband med lördagens jättearrangemang.

Fredrik Saweståhl, ordförande i organisationen Stockholm Pride, var mer än nöjd.

– Det har varit en fantastisk dag, med jättemånga människor, fint väder och regnbågens alla färger. Det har varit en extremt skönt stämning.

Enligt Stockholm Pride deltog över 40 000 människor i paraden – fler än 2019. Utöver det kan åskådarna räknas i hundratusental.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons