Annons

80 gripna vid valprotester i Kazakstan

Kazakstan • Publicerad 1 maj 2019
Kazakstans interimspresident Kasym-Zjomart Tokajev väntas få sitta kvar efter valet i sommar. Arkivbild.
Kazakstans interimspresident Kasym-Zjomart Tokajev väntas få sitta kvar efter valet i sommar. Arkivbild.Foto: AP/TT

Tiotals personer har gripits i samband med politiska protester i Kazakstan.

Runt 200 personer samlades i en park i landets största stad Almaty för att visa sitt motstånd mot det kommande valet, som man beskriver som en välregisserad maktöverlämning från den mångårige presidenten Nursultan Nazerbajev till en av hans allierade. Folkmassan ropade slagord som "Ned med diktaturen" och "Vi har ett val".

Annons

Även i huvudstaden Astana (som nyligen formellt bytte namn till Nursultan, efter den avgångne presidenten) samlades människor till protest.

Enligt det kazakstanska inrikesdepartementet greps totalt 80 personer.

Nursultan Nazarbajev lämnade plötsligt den kazakstanska presidentposten i mars, efter 29 års diktatoriskt styre. Senatens ordförande Kasym-Zjomart Tokajev tog över på interimsbasis och väntas som Nazarbajev-allierad ta hem valet i juni.

Nazarbajev behåller makten på flera vis: Dels leder han landets mäktiga så kallade säkerhetsråd på livstid och dels står han inskriven i grundlagen som "nationens ledare".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons