Annons

Tillstånd ska krävas för att köpa propplösare

Från och med den 1 januari 2025 måste privatpersoner ha tillstånd av länsstyrelsen för att få köpa frätande propplösare.
Det går inte att komma förbi tillståndskravet genom att bunkra eftersom det också kommer att krävas tillstånd för att använda frätande propplösare.
Kemikalier • Publicerad 4 juli 2023
Från 1 januari 2025 krävs tillstånd för privatpersoner som vill rensa stopp i vasken med frätande propplösare. Arkivbild.
Från 1 januari 2025 krävs tillstånd för privatpersoner som vill rensa stopp i vasken med frätande propplösare. Arkivbild.Foto: NTB Scanpix/TT

Enligt Kemikalieinspektionen sker det varje år flera svåra olyckor med frätande propplösare. Särskilt allvarliga blir olyckorna när barn sväljer propplösningsprodukter, det kan leda till livshotande skador.

"Giftinformationscentralens telefonjour mottog 451 samtal om förgiftningstillbud med frätande propplösare under 2022 och i 239 av dessa fall rekommenderades sjukvård eller så befann sig patienten redan på sjukhus. Ungefär var femte tillbud under perioden 2004-2022 avsåg barn i åldern 0-9 år", skriver Cecilia Sobocki, pressansvarig på Kemikalieinspektionen, i ett mejl till TT.

Annons

För att drastiskt minska hushållens inköp och skadorna av frätande propplösare har Kemikalieinspektionen beslutat att privatpersoner från 1 januari 2025 behöver tillstånd av länsstyrelsen för att både köpa och använda frätande propplösare.

Kemikalieinspektionen anser att det finns många alternativ till frätande propplösare: vaskrensare, rensvajer och icke-frätande propplösare.

Det går också att förhindra stopp genom att se till att hår och fett inte kommer ner i avloppet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons