Annons

Tillslag mot loppis – stora brister avslöjade

Guld, kontanter och telefoner för 150 000 kronor utmättes vid ett tillslag mot en loppmarknad i Malmö. Polisen och andra myndigheter, som deltog vid razzian, avslöjade också en rad andra brister.
I Göteborg har polisen sett liknande problem.
Brott • Publicerad 11 februari 2020
Polisen i Malmö arbetar tillsammans med flera myndigheter för att komma åt parallella, ofta illegala, samhällsstrukturer. Tillslag mot loppmarknader ingår i det arbetet. Arkivbild.
Polisen i Malmö arbetar tillsammans med flera myndigheter för att komma åt parallella, ofta illegala, samhällsstrukturer. Tillslag mot loppmarknader ingår i det arbetet. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

– Det har varit problem på den här platsen under många års tid. Vi gjorde en gemensam tillsyn i höstas och nu ville vi följa upp det. Det är en del av ett långsiktigt arbete för ett tryggare Malmö, säger områdespolis Johannes Dontsios om razzian i Malmö.

Förutom utmätningen gjordes också en rad anmälningar, bland annat två anmälningar om brott mot lagen om handel med vissa receptfria läkemedel, och miljöförvaltningen startade 16 utredningar mot handlare som bland annat sålt felmärkt smink, elektronik och kemiska produkter.

Brister i brandskydd

Annons

Vid tillslaget hittades också kosttillskott, där man inte kunde spåra produkternas ursprung. De klassas därför som osäkra livsmedel enligt livsmedelslagen. Dessutom konstaterades brister i brandskyddet, bland annat var utrymningsvägar låsta och antalet besökare större än tillåtet.

Johannes Dontsios berättar att insatsen var en del i arbetet mot de parallella, ofta illegala, samhällsstrukturerna i Malmö.

– Vi pratar med handlarna för att de ska hjälpa till att förhindra att stöldgods säljs vidare. En tjuv ska inte lätt kunna gå någonstans och sälja sitt stöldgods vidare, säger han.

Positiv trend

Efter tillslaget i höstas har Johannes Dontsios sett en positiv trend.

– Det är en lång process, men sakta hoppas vi att det blir bättre. Det är ganska många handlare som har registrerat sig efter senaste tillsynen, säger han.

I Göteborg har områdespolisen också jobbat mot liknande problem och har gjort flera tillslag, bland annat mot Kvibergs marknad. För två år sedan åtalades tio personer för häleri sedan stöldgods sålts bland annat på den marknaden. De friades i tingsrätten, men flera av dem fälldes senare i hovrätten.

– Vi har haft problem där under årens lopp. Då och då kommer vi över stöldgods, som kan vara svårt att härleda. Dessutom kan konkurrensen snedvridas när vissa handlare säljer varor under inköpspris, säger Marcus Ekvall, operativ samordnare för lokalpolisen i nordöstra Göteborg.

I Stockholm känner inte Ola Österling, polisens presstalesperson, till att några liknade tillslag gjorts mot loppisar.

Petronella Uebel/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons