Annons

Tillhörigheter hittade efter saknad duo

En ryggsäck, dator och andra tillhörigheter tillhörande en brittisk journalist och en brasiliansk urfolksexpert som är försvunna i Javaridalen i Amazonas regnskog har hittats, meddelar brasiliansk polis.
Brasilien • Publicerad 13 juni 2022
Polis anländer med föremål tillhörande de två försvunna männen.
Polis anländer med föremål tillhörande de två försvunna männen.Foto: Edmar Barros/AP/TT

Journalisten Dom Phillips, 57, har länge jobbat för bland annat The Guardian, och ansedda Bruno Pereira, 41, försvann för en vecka sedan, och anhöriga har börjat förlora hoppet om att de ska hittas välbehållna.

Polisen uppger att man sökt igenom ett område på 25 kvadratkilometer av delvis översvämmad vegetation, i jakten på de försvunna männen.

Annons

Området är en avlägsen del av Amazonasregnskogen där många isolerade folkgrupper lever. Duon reste runt med båt för att intervjua för en bok om miljövård.

I området verkar både timmerhuggare och gruvarbetare, som sägs ha hotat urfolksexperten regelbundet eftersom de försöker få tillgång till mark som tillhör regnskogens ursprungsbefolkning.

Även journalisten har tillsammans med urfolksexperten utsatts för hot på fältet, enligt två organisationer som arbetar för urfolksrättigheter.

En person är gripen i samband med försvinnandet. Enligt vittnesuppgifter ska den misstänkta ha följt efter männen uppströms.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons