Annons

Tillfällig flyktinglag förlängs i två år

Migration • Publicerad 9 maj 2019
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson föreslår att riksdagen förlänger den tillfälliga lagen om begränsade uppehållstillstånd i två år. Arkivbild
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson föreslår att riksdagen förlänger den tillfälliga lagen om begränsade uppehållstillstånd i två år. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen föreslår att den tillfälliga lagen som begränsar möjligheterna till uppehållstillstånd ska förlängas i två år.

Lagen som infördes i spåren av migrationskrisen 2015 innebär att tillfälliga uppehållstillstånd blev regel. Den löper ut i sommar och nu vill regeringen att riksdagen förlänger den fram till den 19 juli 2021.

Annons

Samtidigt föreslås en förändring som ger fler möjlighet till familjeåterförening. Gruppen alternativt skyddsbehövande ska få samma rätt att återförenas med sina familjer som flyktingar har.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna.

Migrationsverket har varnat för att ändringarna som nu införs betyder att den tillfälliga lagen blir krångligare att tillämpa vilket kan leda till längre handläggningstider.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons