Annons

Tidslinje: Robert Mugabe

Robert Mugabe ledde Zimbabwe 1980–2017, och var länge den enda ledare landet haft sedan självständigheten. Det här är en kort tidslinje över mannen som hade tänkt sitta kvar tills "Gud kallar hem".
Zimbabwe • Publicerad 6 september 2019
Zimbabwes före detta president Robert Mugabe är död. Han blev 95 år. Arkivbild.
Zimbabwes före detta president Robert Mugabe är död. Han blev 95 år. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

Leder motståndsrörelse

Robert Mugabe föds den 21 februari 1924 i den dåvarande brittiska kolonin Sydrhodesia. När han arbetar som lärare i det då nyligen självständiga Ghana väcks hans intresse för marxismen. 1963 blir han generalsekreterare i det nygrundade Zimbabwe African National Union (Zanu), en utbrytning ur den svarta befrielseorganisationen Zapu, som kämpade för majoritetsstyre i det dåvarande Rhodesia.

Annons

Tio år i fängelse

Mugabe fängslas 1964 och Zanu förbjuds av den vita regimen. Han friges 1974 efter att ha ägnat fängelsetiden åt bland annat juridikstudier. År 1976 blir han ordförande i Zanu och överbefälhavare för dess gerillaarmé.

Valsegrare

Mugabes parti Zanu-PF segrar stort i de första allmänna valen efter självständigheten 1980, och Mugabe förvånar genom att tala om nationell försoning och gradvisa reformer. Det tidigare revolutionära budskapet hade tonats ned.

Kontroversiell ledare

Efter att tidigt under sitt styre ha setts som frihetshjälte och en afrikansk framgångssaga blir Mugabe alltmer kontroversiell. Han ses som ansvarig för etnisk rensning i Matabeleland på 1980-talet, och kritiseras i val efter val för valfusk och brott mot mänskliga rättigheter.

Annons

Svär eden på nytt

Den 22 augusti 2013 svär han ämbetseden för ytterligare fem år vid makten efter valet den 31 juli. Men rivalen Morgan Tsvangirai bojkottar Robert Mugabes presidented och anklagar honom för valfusk.

"Allt är guds vilja"

Inför sin 90-årsdag 2014 hänvisar Mugabe till "Guds vilja" när hans hälsa och höga ålder kommer på tal. "Jag vet inte hur det kommer sig att jag har levt så här länge. Allt är Guds vilja", säger presidenten. Själv beskriver han sig "frisk som en nötkärna". Spekulationer och maktkamp om vem som ska efterträda Mugabe pågår, och bland de möjliga efterträdarna nämns hans 41 år yngre fru Grace Mugabe.

Sätts i husarrest

14 november 2017 tar Zimbabwes militärledning över den statliga radio- och tv-stationen ZBC och meddelar att en insats pågår "mot kriminella" i kretsen kring presidenten. Snart framkommer uppgifter som pekar på att Robert Mugabe hålls i husarrest. Fem dagar senare sparkar Zimbabwes styrande parti Zanu-PF Robert Mugabe som partiledare. Beslutet tas på ett extrainsatt partimöte i högkvarteret i Harare. Emmerson Mnangagwa tillsätts som ny partiledare.

Avgår

Annons

"Jag Robert Gabriel Mugabe överlämnar härmed formellt, i enlighet med kapitel 96 i Zimbabwes konstitution, min avskedsansökan... med omedelbar verkan", läste Zimbabwes parlaments talman Jacob Mudenda den 21 november 2017. Mugabes avgång möts enligt lokala medier av glädjescener på gator och torg.

Den forne viceprecidenten Emmerson Mnangagwa blir ny president.

Avlider

Rapporter om Mugabes sviktande hälsa blir allt tätare. Ett år efter det att han tvingats bort från makten uppges att Mugabe vårdas i Singapore och att han inte längre kan gå själv. 6 september 2019 rapporterar BBC att den forne presidenten har avlidit. Dödsfallet bekräftas av Mugabes familj.

Marcus Alexandersson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons