Annons

Tidlös soul i ny tappning

Musikaliskt underbarn och en soulens frälsare. John Legend har gett musikvärlden hoppet tillbaka om den svarta musikens framtid. Efter att ha samarbetat med mängder av världsartister har den amerikanske 26-åringen äntligen fått sin egen karriär.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2005
John Legend. FOTO: LARS PEHRSSON/SCANPIXFoto: 

Redan när John Legend, eller John Stephens som han egentligen heter, var liten var han känd som det musikaliska underbarnet i sina hemtrakter i amerikanska Ohio. Han föddes praktiskt taget rakt in i gospelmusiken - det var i kyrkan han lärde sig spela och sjunga, och det var där han framförde sin första egenkomponerade låt. Men han nöjde sig inte med det. Det var ju uppenbart att musiken var hans grej. Han flyttade till New York, fick kontakter och började samarbeta med några av de största amerikanska artisterna inom soul, hiphop och r?n?b. Redan 1998 spelade han piano på Lauryn Hill-skivan The Miseducation of Lauryn Hill, och sedan dess har han jobbat med bland andra Janet Jackson, Alicia Keys, Kanye West och Snoop Dogg.

Längre CV

Annons

- Jag växte väldigt mycket under den tiden, både musikaliskt och personligt. Men framför allt blev mitt CV mycket längre, säger han och skrattar.

Under tiden försökte John Legend med skivbolag efter skivbolag - fattade de inte att han var en fantastisk artist själv också? Inte bara någon som kunde skriva låtar till andra eller spela piano i bakgrunden. Till slut var det rapparen och producenten Kanye West som kom till räddning och gav Legend ett skivkontrakt på sitt bolag.

Har hyllats av recensenterna

Debutalbumet Get lifted har hyllats av recensenterna för sin blandning av klassisk soul, hiphop och gospel. En soulens räddande ängel, har han kallats, och de som inte har mycket till övers för dagens neo-soul är tacksamma. Nyligen spelade John Legend på ett fullsatt Nalen

i Stockholm, en spelning som resulterade i idel fina recensioner.

- Det känns jättebra. Jag gillar verkligen att skriva låtar till mig själv, att kunna lägga ner hela min själ i det jag gör på ett annat sätt än annars. Man bryr sig mer när det är man själv som ska sjunga, you know, säger han.

På turné i ett år

John Legend har varit på turné i ett år nu och han har redan börjat tröttna, trots att det är detta han har längtat efter hela tiden. Men han lär inte få ledigt på ett tag. Debutskivan har bara funnits ute i några månader, och nu väntar först turné tillsammans med Alicia Keys, och sedan ska han ut på egen hand.

Hur mycket betyder det för dig att bli känd och erkänd?

- Det handlar egentligen inte bara om att bli känd. Jag vill bara att folk ska höra min musik. Det är klart att jag vill sälja mycket skivor, men jag tycker inte att det finns någon motsättning mellan att göra bra låtar och att sälja mycket.

Annons

Vad tycker du själv om den soul och hiphop som andra artister gör

i dag, då?

- En del är bra, en del är riktigt dåligt och en del är helt okej. Jag gillar Outkast, Kanye West och N.E.R.D till exempel. Men det finns självklart en massa skitmusik också. Det som är coolt med den svarta musiken i dag är att det inte finns några gränser för artisterna. Man kan göra vad man vill.

Lyssnar på soulgiganter

Själv lyssnar John Legend mycket på soulgiganter som Aretha Franklin och Marvin Gaye. Kanske är det där han har fångat upp känslan av tidlöshet som vilar över hans låtar, trots att soundet känns nytt och stundtals klingar väldigt mycket hiphop. Just det beror antagligen till viss del på Kanye Wests del i produktionen.

- Vi är väldigt bra polare, jag och Kanye. Han är otroligt begåvad, inte bara när det gäller musik. Vi sporrar varandra att göra bättre och bättre saker hela tiden.

Hur funkade det när ni samarbetade med din skiva?

- Han gav mig råd och tips. Jag lyssnade, tog till mig några och struntade i andra, haha.

Vad handlar dina låtar om?

- Mest skriver jag om kärlek och förhållanden, om hur det går upp och ner. Det är sådant som jag tror att de flesta vanliga mäniskor känner igen sig i. Fast egentligen har jag alltid skrivit låtar mest för att stöta på tjejer. (PM)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons