Annons

Tidigare bankchef utreds för penningtvätt

Thomas Borgen, före detta vd på Danske Bank, har delgivits misstanke om brott. Misstankarna gäller omfattande penningtvätt i bankens estniska filial, rapporterar affärstidningen Børsen.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2019
Thomas Borgen, före detta vd för Danske Bank. Arkivbild.
Thomas Borgen, före detta vd för Danske Bank. Arkivbild.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix /TT

Enligt bankens egen utredning har penningtvätt till ett belopp av 200 miljarder euro skett i filialen i Estland.

Polisen beslutade att delge Borgen misstanke om brott efter att ha gjort en husrannsakan i hans hem den 12 mars, skriver Børsen.

Annons

Borgens advokat Peter Schradieck bekräftar uppgifterna för tidningen, som rapporterar att ytterligare minst två före detta chefer på Danske Bank misstänks för brott. Schradieck vill dock inte uppge om Borgen nekar till eller erkänner brott, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Över 100 anställda i Danske Bank har fått lämna sina jobb till följd av härvan och ett antal personer har polisanmälts. I samband med att utredningen offentliggjordes lämnade vd Thomas Borgen in sin avskedsansökan.

Danske Bank utreds av myndigheter i bland annat USA, Danmark, Estland, Frankrike och Storbritannien och riskerar kraftiga böter.

Den estniska finansinspektionen beslutade i februari 2019 att stänga Danske Bank i landet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons