Annons

Thunberg: Mycket att lära av urfolken

Till sist riktades blickarna mot budskapet som Sáminourra ville lyfta – när Greta Thunberg höjde rösten för ursprungsbefolkningen under klimatmanifestationen på Jokkmokks marknad:
Miljö • Publicerad 7 februari 2020
Klimataktivisten Greta Thunberg talar vid en klimatstrejk tillsammans med samiska barn och ungdomar i Jokkmokk.
Klimataktivisten Greta Thunberg talar vid en klimatstrejk tillsammans med samiska barn och ungdomar i Jokkmokk.Foto: Naina Helén W Jåma / TT
Klimataktivisten Greta Thunberg under fredagens klimatmarsch genom Jokkmokk marknad tillsammans med samiska barn och ungdomar.
Klimataktivisten Greta Thunberg under fredagens klimatmarsch genom Jokkmokk marknad tillsammans med samiska barn och ungdomar.Foto: Naina Helén W. Jåma

Den samiska ungdomsorganisationen Sáminourra höll i en manifestation för klimatet på isen på Talvatisjön i Jokkmokk på fredagsförmiddagen. På plats var också den världskända miljöaktivisten Greta Thunberg och organisationen Fridays for future.

De samiska ungdomarna inledde med att berätta om hur klimatförändringarna slår hårt mot dem – bland annat hur de påverkar den för den samiska kulturen och samhället så viktiga renskötseln.

Annons

Och Greta Thunberg förklarade varför hon anser det viktigt att hela världen lyssnar på de urfolk som nu höjer rösten för klimatet.

"De leder kampen"

– Vi är i en akut klimatkris och ursprungsbefolkningarna världen över drabbas först och värst. De leder också kampen och gör mest motstånd. Urfolket utgör frontlinjen och vi stöttar er, sade hon inför den stora folkmassan som samlats för att bevittna manifestationen i samband med Jokkmokks marknad.

Thunberg anser att kunskapen som finns, bland annat i den samiska kulturen, är avgörande för framtiden.

– Lösningarna på klimatfrågan måste innehålla kunskap och visdom från ursprungsbefolkningarna. Vi måste lära av dem som lever av och med naturen, ge plats åt urfolk världen över för vi är beroende av dem även om vi inte inser det.

"Ingen har lyssnat"

Men ungdomarna i Sáminourra tycker inte att världen lyssnat tillräckligt än.

– Det är bra att vi fick hit Fridays for future, för då lyssnar media. Det gör de inte annars. Vi har pratat om klimatförändringar länge, men det är ingen som trott på oss, säger Sáminourras ordförande Sanna Vannar.

Thunberg är inte den enda kändisen som besökt Jokkmokk i veckan. På torsdagen åkte kungaparet släde som en del av det samiska nationaldagsfirandet. Klimatet och den samiska kulturen har stått i fokus för marknaden.

Naina Helén W. Jåma
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons