Annons

Thornberg: Stoppat grova våldsbrott i helgen

Läget är synnerligen allvarligt, säger rikspolischefen Anders Thornberg till TT efter att en ny våg av skjutningar drabbat Stockholm. Enligt honom har polisen förhindrat fler grova våldsbrott enbart i helgen.
– Hade vi inte gjort det hade det varit ännu värre, säger Thornberg.
Brott • Publicerad 11 juni 2023
"Sådant här ska inte kunna hända", säger rikspolischefen Anders Thornberg om lördagens skjutning i Farsta Centrum.
"Sådant här ska inte kunna hända", säger rikspolischefen Anders Thornberg om lördagens skjutning i Farsta Centrum.Foto: Anders Wiklund/TT

Sju personer har skjutits, varav en 15-årig pojke har avlidit, i Storstockholm under helgen. Enligt Anders Thornberg visar lördagens skjutning bland människor mitt i Farsta centrum återigen på hur det grova våldet drabbar allmänheten.

– Det är fruktansvärt att det finns individer som kan använda sådant här hänsynslöst våld på allmän plats. Sådant här ska inte kunna hända, säger Thornberg.

Stoppade våldsbrott

Annons

Trots den nyuppkomna våldsvågen kunde läget ha varit ännu dystrare, menar Thornberg.

– Utan att gå in på operativa ärenden kan jag säga att i helgen som har varit har det också förhindrats grova våldsbrott, trots att det nu har inträffat så många, säger han.

Enligt Thornberg har polisen arbetat mer offensivt i år än tidigare. Det handlar bland annat om underrättelseinhämtning och större närvaro ute där de grovt kriminella rör sig, vilket enligt polischefen lett till att fler potentiella mord förhindrats.

– Vi har stoppat ett femtiotal grova våldsbrott sedan jul, hade vi inte gjort det hade det varit ännu värre, säger Thornberg.

– Vi griper drygt en om dagen med skarpladdade vapen, men trots det finns det gott om vapen och tillkommer nya.

Viktigt med avlyssning

TT: Vad behöver polisen för att bryta utvecklingen?

– En sak som vi väntar på som är väldigt viktig för att få tag på dem som ligger bakom brotten är preventiva tvångsmedel, att vi ska kunna få lyssna på de absolut grövsta innan de begår brott, säger Thornberg.

– Vi behöver också kunna dela information med skola, socialtjänst, myndigheter och andra, och där pågår det en rad utredningar.

Tre nya gängkriminella rekryteras varje dag, enligt polisens beräkningar. Thornberg betonar att myndigheten inte själv kan vända utvecklingen med det det grova våldet i Sverige.

– Vi är på individerna, men trots det kommer det nya individer.

– Hela samhället måste ställa om för att möta utmaningen med rekryteringen in i den organiserade brottsligheten. Det händer mycket bra saker, en del måste gå fortare och det måste ske tillsammans. Det är inte bara en uppgift för polisen, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons