Annons

Norska terrormisstänkta kopplas till al-Qaida

De två norska män som misstänks för samröre med en terrororganisation kopplas till al-Qaida, meddelar den norska säkerhetspolisen PST. Den ene greps i Oslo och den andre i Bulgarien.
Norge • Publicerad 1 juni 2022
Två personer har gripits, en i Oslo och en i Bulgarien, misstänkta för terrorbrott. Arkivbild.
Två personer har gripits, en i Oslo och en i Bulgarien, misstänkta för terrorbrott. Arkivbild.Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

– Det handlar om stöd till al-Qaida, främst på nätforum, säger åklagare Thomas Blom vid PST på en presskonferens utan att gå in på detaljer.

Mannen som greps i Oslo är 18 år gammal och mannen som greps i Bulgarien är 22 år. De tillhör samma familj, enligt Blom.

Annons

Båda greps tidigt i tisdags morse. Gripandet i Oslo utfördes av polisens insatsstyrka och beskrivs som odramatiskt.

De är misstänkta för att ha anslutit sig till en terrororganisation. Enligt norsk lag gäller en sådan brottsmisstanke den som "grundar, deltar i, rekryterar eller förser ekonomiskt eller annat materiellt stöd till en terrororganisation".

22-åringen är även misstänkt för andra terrorrelaterade brott.

– Vi är i inledningen av utredningen. Så vi får se vad som blir resultatet i slutändan, men det är en lång väg dit, säger Blom till NTB.

PST har utrett männen sedan början av maj.

– Verksamheten som bedrivs är skadlig för samhället och farlig, och risken att någon gör något är ganska stor, säger åklagaren.

Thomas Blom vill inte säga hur männen dök upp på polisens radar, men han utesluter inte fler gripanden.

– Vi jobbar med att säkra bevis och har inte överblick över omfattningen, säger han.

18-åringen har häktats med restriktioner i två veckor. Han förnekar brott.

Den äldre mannen är kvar i Bulgarien i väntan på utlämning till Norge.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons