Annons

Terrorism blir ämne för Damberg vid USA-besök

Kampen mot terrorism och cybersäkerhet. Det är frågor som kommer diskuteras när inrikesminister Mikael Damberg (S) besöker USA för att bland annat träffa landets tillförordnade minister för inrikes säkerhet.
USA • Publicerad 8 juni 2019
Inrikesminister Mikael Damberg (S) reser till USA på måndag för att bland annat träffa USA:s tillförordnade minister för inrikes säkerhet. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

På måndagen reser inrikesministern till Washington för att träffa Kevin McAleenan, USA:s tillförordnade minister för inrikes säkerhet, och flera andra företrädare för dennes departement.

– Fokus är att bekräfta men också undersöka möjligheterna till att fördjupa samarbetet mellan USA och Sverige på det brottsbekämpande området, säger Mikael Damberg.

Annons

Något som bland annat kommer att diskuteras är konflikten i Syrien och Irak och framför allt frågan om bevisinsamling för brott som begåtts i regionerna.

Bevisinsamling viktig fråga

– Det pågår flera förundersökningar i Sverige i dag för brott begångna i regionen, det är viktigt nu att fortsätta arbetet med bevisinsamling. Där har vi FN-insatser både i Irak och i Syrien som pågår där Sverige stödjer dessa på olika sätt. Men det är också viktigt med det amerikanska bidraget i detta eftersom de varit på plats i regionen och har mycket information, säger Damberg och fortsätter:

– Det är viktigt att ha ett bra utbyte och en diskussion om hur vi ser till att ansvariga också ställs till svars i regionen.

TT: Kommer frågan om att införa en IS-tribunal att tas upp?

– Det är inte huvudsyftet med resan, men om vi diskuterar situationen i regionen kommer säkert frågan om ansvarsutkrävande att kunna komma upp i samtalen.

Cybersäkerhet är en annan fråga som kommer att diskuteras under besöket i USA. Frågan är aktuell inte minst för att ett cybersäkerhetscenter, som ska öka vår förmåga att stå emot cyberangrepp, är på väg att byggas upp i Sverige, påpekar Damberg.

Supermakt på cybersäkerhet

– USA är en supermakt när det gäller de här frågorna och har stora digitala bolag och stora intressen när det gäller cybersäkerhet. Det är klart att det är otroligt viktigt för oss att förstå hur de arbetar nu och hur deras prioriteringar ligger för att vi ska förstå hur vi på bästa sätt ska lägga upp vårt arbete.

Damberg kommer också medverka i ett seminarium om säkerheten kring demokratiska val och utländska påverkansoperationer, ett område där Sverige och USA har ett pågående forskningssamarbete.

Att Sverige och USA har ett samarbete kring dessa säkerhetsfrågor och brottsbekämpning är viktigt, anser Damberg.

– Det betyder mer än man kanske tror, inte minst när det gäller utbyte av information mellan säkerhetstjänster och myndigheter för att se till att vi agerar snabbt och kan ingripa mot till exempel terrorism. Där är det avgörande med internationella samarbeten, både inom Europa men också med våra amerikanska motsvarigheter, säger han.

Dambergs USA-besök pågår från den 10 juni till den 12 juni. Förutom Kevin McAleenan ska Damberg även träffa USA:s särskilde sändebud i Syrien, James Jeffrey och president Donald Trumps rådgivare i kampen mot terrorism.

Britta Kramsjö/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons