Annons

Telekombjässe inför rätta för trakasserier

Frankrike • Publicerad 6 maj 2019
Didier Lombard var vd för den franska telekomjätten Orange, tidigare känt som France Télécom. Arkivbild.
Didier Lombard var vd för den franska telekomjätten Orange, tidigare känt som France Télécom. Arkivbild.Foto: LIONEL CIRONNEAU/AP/TT

I dag börjar rättegången mot det franska telekombolaget Orange, tidigare känt som France Télécom, dess tidigare vd Didier Lombard och flera tidigare chefer för trakasserier mot anställda.

Åren 2008–2009 tog 35 anställda sina liv, flera av dem hade lämnat självmordsbrev om stress på jobbet. Den dåvarande vd:n Lombard avgick 2009 i samband med dödsfallen.

Annons

France Télécom var ett statligt företag fram till 2004. I samband med privatiseringen gjordes stora omorganiseringar och många tjänster drogs in. Enligt åtalet har bolaget och dess chefer vid den tiden aktivt arbetat för att få anställda att vantrivas på jobbet och på så sätt få dem att säga upp sig.

Trots omfattande lagar kring arbetslivet har det blivit vanligare med långtidssjukskrivningar, depressioner, utbrändhet och arbetsrelaterade självmord i Frankrike.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons