Annons

Tecknad verklighet från charkdisken

Virserums konsthall: Åse Marstrander, Mariefred. Över disk. Grafik.
Till och med den 29 februari 2004.
Nyheter • Publicerad 5 december 2003
Likt en reportagefotograf har grafikern Åse Marstrander skildrat personalens verklighet i fyra butiker.
Likt en reportagefotograf har grafikern Åse Marstrander skildrat personalens verklighet i fyra butiker.Foto: 
I somras tecknade Åse Marstrander i en vecka i Alsterbro. Nu visas torrnålsbladen i Virserums konsthall.
I somras tecknade Åse Marstrander i en vecka i Alsterbro. Nu visas torrnålsbladen i Virserums konsthall.Foto: 

Verkligheten har tagit klivet in på Virserums konsthall. Likt en reportagefotograf har grafikern Åse Marstrander timmavis följt personalen i fyra butiker i Virserum, Alsterbro och Mörlunda. Med stickel och på kopparplåt har hon skildrat arbetet i kassan, mötet över charkdisken och småpratet på kaféet i anslutning till butiken i Alsterbro.

Det är en lågmäld skildring av det som dagligen sker i våra butiker men som alltför sällan uppmärksammas och än mer sällan hamnar på väggarna i en konsthall.

Annons

- Ett av de roligaste jobb jag gjort, säger Åse Marstrander som ofta tecknar i verkligheten. Hon tillbringade fyra sommarveckor, åtta timmar om dagen, framför och bakom disken. Det blev ett möte med människor som lät sig observeras och som också kände stolthet över att någon ville avbilda dem.

Åse Marstrander är inte bara en skicklig tecknare som med lätt hand fångar vardagen i sina bilder, hon är också en intuitiv grafiker som lägger in både rörelse och stillhet i sina bilder. Linjerna är tunna, inte alltid avslutade. Här finns Åse Marstranders upplevelse av arbetsuppgifter som avbryts och påbörjas. Det är inte lätt att i bild fånga arbetsdagens tempo. Tid styckad i små bitar. Vi vet alla hur det är. Ständiga avbrott, nya uppgifter, tempo och paus. Allt i en aldrig sinande ström. Hur skall man kunna skildra dagars puls i bild?

Åse Marstrander lyckas. Hon låter en linje påbörjas, löpa ett stycke för att sluta i ett intet. En ny linje tar vid. Samma ansikte men med en annan min och i en annan vinkel. Dagens händelser vävs in i linjernas puls.

Åse Marstrander har tecknat i verkligheten i mer än 20 år.

Hon har tecknat på pendeltåget mellan Upplands Väsby och Södertälje, hon har tecknat på förlossningen och hon har tecknat kvinnor i arbete.

Hon vet inte alltid vad som fångas på plåten. Det undermedvetna registrerar det blicken ser. Torrnålsgravyrens tunna linje följer kroppar och minspel. Det är viktigt att teckna på plats, mitt i händelsernas centrum. Bilderna får en alldeles speciell autensitet. Blir närvarande.

- Det är som att arbeta med kalligrafi, säger Åse Marstrander. Jag tecknar på plåten men ser först när jag trycker vad mitt undermedvetna valt att se. Då kan jag inte ändra ett enda streck.

Under veckorna i länet tecknade hon på dryga 20-talet plåtar. På fram och baksidan. Totalt ett 50-tal bilder som så gott som alla finns med på utställningen i Virserum.

I mars skall bilderna ut i verkligheten, ut utanför konsthallens väggar.

- Konst hör hemma i verkligheten, tycker Åse Marstrander.

Annons

Alltså ska hennes bilder från Konsum i Alsterbro visas just på Konsum i Alsterbro. Därefter går de vidare till Handels i Oskarshamn och kanske även till Handels i Stockholm.

Möjligen finns hopp att dessa bilder blir en bok - så som ett par av Åse Marstranders tidigare projekt som kommit i bokform. Alltför sällan får vi se hur det ser ut en ganska vanlig dag i en affär i ett ganska vanligt litet samhälle i Småland.

Gunilla Petri
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons