Annons

Ukraina: Stad befriad i Charkivregionen

Staden Balaklija i Charkivregionen i nordöstra Ukraina har befriats, uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Ukraina genomför en storskalig motoffensiv samtidigt som strider pågår för att återta den ockuperade Chersonregionen i söder.
Ukraina • Publicerad 8 september 2022
Ukrainskt luftvärn i Charkivregionen. Bilden är från i slutet av augusti. Arkivbild.
Ukrainskt luftvärn i Charkivregionen. Bilden är från i slutet av augusti. Arkivbild.Foto: Andrii Marienko/AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro 7 september
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro 7 septemberFoto: Johan Hallnäs

"Allt är som det ska vara. En ukrainsk flagga i en fri ukrainsk stad under en fri ukrainsk himmel!", skriver Zelenskyj på sociala medier, tillsammans med en video som enligt det ukrainska försvarsdepartementet visar ukrainska soldater i Balaklija.

Staden med drygt 25 000 invånare ligger mellan Charkiv och ryskockuperade Izium. Den föll till ryska styrkor i början av mars.

Annons

Enligt ukrainska uppgifter har landets väpnade styrkor tagit sig fem mil in bakom ryska försvarslinjer och befriat 20 byar, rapporterar AFP.

Det finns relativt mycket information som är svårbedömd men trovärdig och som tyder på att detta stämmer, enligt Joakim Paasikivi på Försvarshögskolan.

– Vi vet säkert att det finns bilder på ukrainska soldater vid Balaklijas stadsgräns. Sedan finns det andra, obekräftade uppgifter om att de går norrut och gör en sväng åt öster. Det finns ryska uppgifter från Twitter om att det går framåt för ukrainarna.

"Stort problem för ryssarna"

Staden Balaklija är en knutpunkt för både vägar och järnvägar.

– Om ukrainarna fortsätter uppåt har man skurit av två järnvägar – ett stort problem för ryssarna, säger Paasikivi.

Enligt honom är det tydligt att ukrainarna har initiativet gällande var man inleder strider.

Uppgifterna som spridits om operationen i Charkiv tyder på att den överraskat Ryssland och varit väldigt effektiv, enligt den USA-baserade tankesmedjan Institute for the study of war (ISW).

Blinken: Tydliga framsteg

Offensiven i norr antas dra nytta av hur Ryssland förflyttat trupper till landets södra delar för att försvara Cherson där det också enligt ISW pågår en ukrainsk motoffensiv.

Ukraina har varit sparsamt med information vad gäller motoffensiven i Cherson i syd och öst, men USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att framstegen är stora.

– Det är ännu mycket tidigt, men vi ser tydliga framsteg på marken, säger han på plats i Kiev.

Annons

Blinken har där fört samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Han ska då ha lovat fortsatt amerikanskt stöd "tills Ukraina är helt befriat".

– Det har ni mitt ord på, sade han till Zelenskyj.

Ryssland å sin sida säger sig ha haft "betydande framgångar" på marken och slagit ut fem ukrainska utposter och 13 drönare.

Charkivregionen har varit delvis ockuperad av ryska styrkor sedan krigets start. Medan regionhuvudstaden Charkiv, Ukrainas näst största stad, regelbundet utsätts för dödliga bombardemang har ryska styrkor aldrig lyckats inta den.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons