Annons

Tankar på handskrift kan översättas till text

En totalförlamad 65-åring har lyckats skriva 90 bokstäver i minuten på en skärm genom att tänka sig hur handen skulle röra en penna över ett papper.
Vetenskap • Publicerad 13 maj 2021
Elektroderna sitter på den del av hjärnan som styr handens rörelser.
Elektroderna sitter på den del av hjärnan som styr handens rörelser.Foto: F. Willett et al./Nature 2021/Erika Woodrum/TT

Med hjälp av elektroder på den del av hjärnan som styr handens rörelser har amerikanska forskare utvecklat en metod som översätter tänkt handskrift till bokstäver på en skärm. Den nya metoden har visat sig vara dubbelt så snabb jämfört med tidigare försök, då personens tankar i stället fick styra en muspekare över ett tangentbord.

"Den här tekniken gör det möjligt för en förlamad person att sätta ihop meningar nästan lika snabbt som fullt rörliga jämnåriga kan skriva på en smartphone", säger Jamie Henderson, professor i neurokirurgi vid The Stanford School of Medicine och en av forskarna bakom projektet, i ett pressmeddelande.

Annons

Den amerikanske mannen som deltagit i försöken blev förlamad från halsen och nedåt i en olycka 2007. För att träna upp datorn fick han först skriva varje bokstav i alfabetet tio gånger i rad, med en tänkt penna på ett tänkt block. På så vis kunde forskarnas programvara lära sig att koppla hjärnsignalernas mönster till rätt bokstav.

Efter den inledande träningen kunde programvaran pricka rätt bokstav i 94,1 procent av fallen. Genom att sedan koppla in en rättstavningsfunktion – av den typ som både kan vara till hjälp och driva mobiltelefonanvändare till vansinne – ökade precisionen till 99,1 procent, enligt studien som publiceras i Nature.

"Vi har lärt oss att hjärnan behåller kapaciteten att skicka signaler om den här typen av små rörelser ett helt decennium efter det att kroppen har förlorat förmågan att utföra rörelserna i verkligheten", säger Frank Willet, en annan av forskarna bakom projektet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons