Annons

Tango med Taube och explosioner aptitretare på smygstartat museum

En tango med Taube, porlande vatten och plötsliga explosioner är delar i den ljud- och ljusinstallation som konstnären och kompositören Christina Kubisch har fyllt Exercishallen på Skeppsholmen med.
Nyheter • Publicerad 29 december 2003
Christina Kubisch har gjort ljud- och ljusinstallationen Minnen.
FOTO: SEBASTIAN MAYER
Christina Kubisch har gjort ljud- och ljusinstallationen Minnen. FOTO: SEBASTIAN MAYERFoto: 

Utställningen Minnen ska ses som en smygtitt in i det nyrestaurerade Arkitekturmuseets lokaler som tillsammans med Moderna Museet återinvigs den 14 februari. Båda museerna har varit stängda för ombyggnad sedan i januari 2002 på grund av fuktskador i museibyggnaden.

- Exercishallen har haft flera funktioner. Här inne exercerades flottister, här ordnades dans för flottans personal och här övade sig matroserna i att avfyra kanonerna som fanns ombord på krigsfartygen, berättar Christina Kubisch.

Annons

Hon inledde sitt arbete innan det nya trägolvet var lagt. Till sin förvåning fick hon se att lavetterna från tre kanonbåtar stod kvar under de upprivna plankorna.

- Först spelade jag in kanonsalvor, det blev för starkt. Så jag har bandat det lite mjukare ljudet av explosioner i ett stenbrott. Vattenljuden har jag framställt på elektronisk väg. I andra högtalare spelar jag upp fragment av en tango med Evert Taube som faktiskt har spelat på danser

i Exercishallen.

Har alltid bandspelaren med sig

Hela hallen är lagd i mörker utom det iskalla blåa ljus som reflekteras från ett osynligt färgpigment som Christina Kubisch målat i de förtäckta fönsternischerna.

- Det är ett vackert rum med en spännande historia. Ett rum som man nu för sista gången kan uppleva tomt på innehåll. När det blir utställningshall blir det fyllt av montrar och skärmar. Jag vill väcka betraktarnas minnen - vad de ska minnas vill jag inte styra.

Christina Kubisch är professor i skulptur och mediekonst vid Academy of Fine Arts i tyska Saarbrücken. Sedan 1980 har hon arbetat med ljud- och ljusinstallationer, producerat elektronisk musik och givit ut flera album. Tidigare i år var hon Iaspis-stipendiat i Sverige och gjorde bland annat ett ljudporträtt av staden Stockholm som har sänts i Sveriges Radio.

- Jag har alltid bandspelaren med mig för att fånga intressanta ljud. Klockklangerna som anger om det är grön eller röd gubbe vid era övergångsställen fascinerade mig. Jag gillade också mannen som sedan årtionden säljer bingolotter i tunneln till

T-Centralen. Dessa ljud blandade jag med ljud jag tagit upp i Venedig, Stockholms systerstad i Italien, säger Christina Kubisch.

Fördjupande teman kring bostaden

Annons

Inte mycket kommer att vara sig likt när Arkitekturmuseet öppnas på nytt i februari.

- Villkoret när jag tog det här jobbet var att jag skulle få riva "bastun" som jag kallade den blandning av plankor och ställningar som vår tidigare permanenta utställning bestod av. Nu är den borta, säger museichefen, Bitte Nygren lättat.

Den nya och mer luftiga utställningen kommer att innehålla mer av fördjupande teman kring bostaden och samhällsplanering.

Om bad i det fria ska det handla om nästa sommar på Arkitekturmuseet. Det blir en utställning om Saltsjöbadens Friluftsbad.

- Framåt hösten visar vi det bästa i arkitekturväg man kan hitta i Schweiz som är ett intressant arkitekturland.

I höst ska det också handla om stadsbyggnad i Tokyo ur både mikro- och makroperspektiv.

En ny entré från sjösidan, så som det var tänkt från början, öppnas lagom till återinvigningen. Restaurangen och bokhandeln, gemensamma för båda museerna, har fått ny design.

- Den stora nyheten är ändå att Arkitekturmuseet och Moderna museet får gratis entré från första dagen, ett år före de andra museerna som valts ut att vara med i försöket med slopade entréavgifter. (PM)

Rolf Sundblad

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons