Annons

Tama valen Hvaldimir fortfarande en gåta

Rysk spion eller terapival? Det finns olika teorier om den sällskapliga vitvalen Hvaldimir i norska Finnmark. Ingen av dem har hittills bekräftats. Och ingen har hört av sig och sagt att de saknar en vitval.
Norge • Publicerad 9 maj 2019
Hvaldimir är fortfarande en gåta. Arkivbild.
Hvaldimir är fortfarande en gåta. Arkivbild.Foto: Joergen Ree Wiig/AP/TT

Var Hvaldimir kommer ifrån och hur den blivit så tam är fortfarande en gåta.

– Den säkraste teorin enligt ryska kollegor är att någon vet vems valen är, men att man inte går ut med det. De säger att den troligtvis kommer från ryska marinen, säger Audun Rikardsen, professor i arktisk och marin biologi vid universitetet i Tromsö, till .

Annons

Han funderar på om han ska ta ett genprov på valen för att ta reda på vilket havsområde den kommer från.

– Det är underligt att ingen hört av sig och anmält den saknad.

Förbjuden fångenskap

NRK Finnmark har varit i kontakt med ett oceanarium i S:t Petersburg som säger att de inte tränat valen trots att den hade en sele märkt "Equipment of St. Petersburg". I Murmansk, nära norska gränsen, finns också ett oceanarium, men där förnekar man att man håller vitvalar i fångenskap. Kontaktpersonen upplyser också om att det sedan tre år är förbjudet att fånga bioresurser, bland dem vitvalar som Hvaldimir.

Morten Vikeby, tidigare journalist och konsul i Murmansk, var den som förde fram teorin att Hvaldimir kan vara en terapival. Han kände igen rörelsemönstret från terapivalen Semjon som dök upp i Kvitsjön 2008. Han menar att rörelserna visar att vitvalen inte utgör något hot.

– Poängen var att visa att det inte nödvändigtvis är ett djur som kommit hit med onda avsikter.

Inget händer

Vad som ska hända med Hvaldimir är oklart.

– Det som händer är egentligen ingenting, säger Olav Lekve, kommunikatör på Fiskeridirektoratet, till NRK.

Han säger att man fått signaler om att Hvaldimir själv klarar att hitta mat och uppmanar folk att inte mata vitvalen.

– Vi har valt att låta den leva fritt, varhelst det kan vara. Vi överväger inte att flytta den utan ser om den anpassar sig till ett liv i det fria.

Boel Holm/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons