Annons

Tallarna högre i dag jämfört med 1980-talet

Klimat • Publicerad 10 oktober 2022
En avhandling från SLU visar att svenska tallar och granar i genomsnitt är två meter högre i dag än under 1980-talet. Arkivbild.
En avhandling från SLU visar att svenska tallar och granar i genomsnitt är två meter högre i dag än under 1980-talet. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

De svenska tallarna och granarna har blivit högre de senaste årtiondena. Det visar en ny avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), rapporterar Vetenskapsradion.

När trädhöjden på femtio år gamla träd från 1980 jämfördes med femtioåriga träd i modern tid, konstaterades att träden i genomsnitt blivit två meter högre.

Annons

Däremot hade breddtillväxten nere vid marken inte ökat, vilket fått träden att bli slankare. Det är ännu oklart vad det får för konsekvenser för skogsbruket.

Utvecklingen har accentueras sedan år 2000, enligt radion, vilket sammanfaller med stigande temperaturer, konstaterar forskare. Men många faktorer kan ha påverkat träden.

– Nästa steg är att se vad som orsakar detta, säger Alex Appiah Mensah, vid SLU, som står bakom avhandlingen, till Vetenskapsradion.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons