Annons

Talibanerna stoppar svensk verksamhet

Talibanstyret i Afghanistan stoppar all svensk verksamhet i landet med anledning av koranbränningarna i Sverige. Vad det innebär för Svenska Afghanistankommitténs biståndsarbete i landet är ännu oklart, enligt organisationen.
Afghanistan • Publicerad 11 juli 2023
Kabul från ovan. Arkivbild.
Kabul från ovan. Arkivbild.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Sveriges aktiviteter i Afghanistan stoppas "tills de ber om ursäkt till muslimerna för detta ondskefulla agerande", enligt ett uttalande som delas av talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid.

Regeringen i talibanernas så kallade emirat uppmanar vidare andra muslimska länder att se över sina relationer till Sverige. I uttalandet hålls Sverige som land ansvarigt för att koraner har bränts.

SAK söker klarhet

Annons

Svenska Afghanistankommittén (SAK), som har tusentals lokalanställda i landet och bland annat driver sjukhus och skolor på landsbygden, säger i en kommentar att de försöker få en dialog med myndigheterna i Afghanistan för att klargöra vad de nya direktiven innebär.

Organisationen tar också avstånd från koranbränningarna.

"SAK fördömer starkt alla skändningar av den heliga koranen, precis som vi gör vid varje försök att skapa konflikt eller fiendskap mellan människor baserat på religiös tro, etnicitet, nationalitet eller någon annan indelning", heter det i ett uttalande på SAK:s hemsida.

Biståndet har omvärderats

Den extremistiska talibanrörelsen tog tillbaka makten i Afghanistan när USA drog sig tillbaka från landet i augusti 2021. Sedan dess har omvärlden omvärderat biståndet till det afghanska folket, som drabbats av en allt svårare humanitär kris.

Närmare hälften av Afghanistans befolkning beräknas ha svårigheter att få tillräckligt att äta. För flera miljoner bedöms hungern vara krisartad.

Vid sidan av det har det shariaförespråkande styret brutit flera människorättslöften, bland annat genom att kringskära kvinnors rättigheter i landet.

Sveriges biståndsmyndighet Sida har sedan maktövertagandet inga projekt där pengarna går via den afghanska statsapparaten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons