Annons

Taiwan genomför egna militärövningar

Taiwans militär har inlett en artilleriövning med skarp ammunition. Övningen simulerar ett försvar av ön, och kan ses som ett svar mot flera dagar av kinesiska militärövningar i närheten.
Taiwan • Publicerad 9 augusti 2022
Taiwanesiskt artilleri i en övning från september förra året.
Taiwanesiskt artilleri i en övning från september förra året.Foto: Taiwans försvar/AP/TT

Enligt Taiwans försvarsminister Joseph Wu förbereder sig Kina med sin övning för en invasion av ön.

– Kinas verkliga avsikt är att ändra status quo i Taiwansundet och hela regionen, säger han vid en presskonferens i Taipei.

Annons

Taiwans övning inleddes i Pingtung på öns södra del under tisdagsförmiddagen lokal tid och avslutades en knapp timme senare, säger en talesperson för Taiwans åttonde armékår. Fler övningar planeras till på torsdag.

Kinas övning fortsätter

Talespersonen uppger att övningarna planerats en längre tid och att hundratals soldater och 40 haubitser deltar.

Ön genomför regelbundet militärövningar där det tränas på försvar mot en kinesisk invasion. Förra månaden övades det på att slå tillbaka attacker sjövägen.

Kina inledde sina hittills största övningar i närheten av Taiwan förra veckan, dagen efter det att talmannen för USA:s representanthus, Nancy Pelosi, gjort ett kontroversiellt besök i Taiwan.

Kinas övning väntades avslutas i söndags men har fortsatt. Enligt den kinesiska militären övas det både i luften och till havs.

"Försvaga folkets moral"

Taiwans utrikesminister Joseph Wu fördömer Peking för att ha fortsatt övningarna runt ön.

– De genomför storskaliga militärövningar och robotuppskjutningar, en desinformationskampanj och ekonomiskt tvång för att försvaga folkets moral i Taiwan, säger han.

Han tackar allierade i väst för att markera mot Kinas agerande.

– Det sänder också ett tydligt budskap till världen att demokratin inte kommer att vika sig för skrämsel från auktoritärismen.

USA:s president Joe Biden säger att han inte tror att Kina kommer att trappa upp spänningarna i området.

– Jag är inte orolig, men jag är bekymrad över att det rör sig så mycket som de gör, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons