Annons

Dödstalet stiger efter tågtragedin i Grekland

Räddningsarbetare har under hela dagen sökt efter överlevande efter den katastrofala tågolyckan i Grekland som hittills har krävt minst 43 liv. Över 80 människor är skadade och dödssiffran väntas öka.
Grekland • Publicerad 1 mars 2023
Räddningsarbetare invid en demolerad tågvagn efter den svåra tågolyckan natten mellan tisdag en och onsdagen i Grekland.
Räddningsarbetare invid en demolerad tågvagn efter den svåra tågolyckan natten mellan tisdag en och onsdagen i Grekland.Foto: Giannis Papanikos/AP/TT

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis lovade på onsdagen att orsaken till olyckan ska bli fullständigt utredd.

– Det är en fasansfull tågolycka, som saknar motstycke i vårt land, sade Mitsotakis i ett tv-tal på kvällen och konstaterade att "allt pekar på att den sorgligt nog orsakades mestadels av den mänskliga faktorn".

Annons

Det var strax före midnatt mellan tisdagen och onsdagen som ett persontåg som precis kört igenom en tunnel frontalkrockade – på samma räls – med ett godståg i närheten av staden Larissa i norra Grekland.

Kaotiska scener

Flera tågvagnar spårade ur och minst tre av dem fattade eld i olyckan. Persontågets två första vagnar blev så gott som totalt demolerade.

På bilder som kom ut strax efter olyckan sågs kaotiska scener. Rykande tågvagnar huller om buller. Räddningsarbetare som desperat letade igenom igenom bråte och lyste med ficklampor under vraken efter demolerade, utbrända vagnar.

Omkring 350 passagerare – många av dem universitetsstudenter – befann sig ombord persontåget från Aten till Thessaloniki när kollisionen inträffade.

Flera gripna

Olycksorsaken är fortfarande okänd. Men ett antal personer har gripits med koppling till olyckan, däribland en stins i Larissa.

Tragedin har också fått politiska konsekvenser. Landets transportminister Kostas Karamanlis meddelade tidigare under onsdagen att han avgår till följd av olyckan.

Karamanlis sade i ett uttalande att han anser att det är hans "plikt" att träda tillbaka av "respekt för minnet av de människor som så orättvist miste livet".

Fakta: Svåra tågolyckor i Europa

Januari 2019, Danmark: Åtta personer dödas i en olycka på Stora Bältbron när ett tåg kolliderar med ett lastbilssläp som i en storm faller av ett godståg. Minst 16 personer skadas.

December 2017, Frankrike: En skolbuss demoleras vid en krock med ett passagerartåg i en korsning i Perpignan. Sex dör och 24 skadas.

Oktober 2017, Finland: Fyra människor dödas när ett tåg krockar med ett militärfordon i Raseborg.

Juli 2016, Italien: 27 dödsoffer krävs när två tåg frontalkrockar i staden Andria. Ett 50-tal människor skadas.

Februari 2016, Tyskland: Elva personer dör efter att två persontåg frontalkrockat vid Bad Aibling i Bayern. 85 skadas.

November 2015, Frankrike: Elva människor dör när ett tåg spårar ur norr om Strasbourg.

Juli 2014, Ryssland: 21 människor dör och över 150 människor skadas när ett tåg spårar ur i Moskvas tunnelbana.

Februari 2014, Ukraina: 13 människor dör när en buss och ett tåg krockar i Vyru.

Juli 2013, Spanien: Minst 77 dör och runt 140 skadas när ett tåg spårar ur nära Santiago de Compostela.

Mars 2012, Polen: 16 dör och 58 skadas i en frontalkrock nära Szczekociny.

Februari 2010, Belgien: 18 omkommer när två tåg ränner in i varandra i hög fart vid Buizingen nära Halle.

Juni 2009, Italien: 22 personer dör i bostadsbränder som uppstår efter en explosion på ett passerande godståg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons