Annons

Systembolaget laddar för prishöjningar

Från första september blir det dyrare att handla på Systembolaget.
I snitt blir prisökningen närmare 2 procent, men för vissa drycker kan priserna bli mycket högre.
Ekonomi • Publicerad 6 augusti 2022
Alkoholen blir snart dyrare på Systembolaget. Arkivbild.Foto: isabell Höjman/TT

Redan i februari flaggade bryggerijätten Heineken för att priset på öl kommer att höjas på grund av ökade råvaru- och transportkostnader. Sedan kom det ryska anfallskriget mot Ukraina och priserna sköt iväg ytterligare.

– Ingen tycker om prisökningar men som för alla branscher måste man på något sätt kompensera för de här enorma prisökningarna som varit, säger Spendrups presschef Rose-Marie Hertzman.

Annons

De ökade kostnaderna beror bland annat på att råvaror som malt och humle, samt aluminium och glas till förpackningar, blivit dyrare. Till det kommer dyrare energi och transporter.

– För oss i bryggeribranschen har det varit en extremt tuff period, inte bara för de svenska bryggerierna, alla drabbas ju av efterdyningarna av pandemin och sedan det här förskräckliga kriget i Ukraina, säger Rose-Marie Hertzman.

"Inte bidra till hamstring"

Systembolaget justerar sina priser två gånger per år, i mars och i september. I mars höjdes priserna på det ordinarie sortimentet med i genomsnitt omkring 1,4 procent och den 1 september höjs de med ytterligare 1,9 procent. Men priserna skiljer sig mycket mellan olika produkter. Hur stor ökningen är på specifika produkter och kategorier vill dock inte Systembolaget säga eftersom de “inte vill bidra till hamstring av varor som eventuellt kommer att bli dyrare”.

Men att många öl- och vinsorter kommer att bli dyrare står redan klart.

– Konsumenterna kan räkna med att en burk öl blir en krona dyrare i höst, säger Rose-Marie Hertzman.

Om man antar att en burk öl kostar omkring 14 kronor motsvarar en prisökning på en krona drygt 7 procent.

Även Carlsberg flaggar för prisökningar på deras produkter. I ett mejl till TT skriver bryggerikoncernern:

"I världen och i Sverige ser vi nu historiska kostnadsökningar samtidigt som inflationen ökar kraftigt. De accelererande kostnadsökningarna berör alla Carlsberg Sveriges produktions- och distributionskostnader. Detta sammantaget gör att våra priser kommer att påverkas. Hur mycket och när är en dialog vi har med våra kunder."

Svagare krona och sämre skörd

Priset på vin kan också komma att höjas den 1 september. För den svenska vinbranschen är det, förutom dyrare råvaru- och transportkostnader, den allt svagare kronan som gör att priserna skjuter i höjden.

– Vi har drabbats väldigt hårt av den svagare svenska kronan, som har påverkat priserna rätt radikalt, säger Svante Selling, vd på Vingruppen, som representerar fem svenska vinimportörer.

Annons

– En del priser höjdes den 1 mars, men många kommer att höjas från den 1 september, annars skulle jag bli förvånad.

Ytterligare en faktor som kan komma att påverka priset på vin är sämre druvskördar.

– Det har blivit ett underskott på druvor från exempelvis Centraleuropa, vilket innebär att sancerre, chablis och champagne blir dyrare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons