Annons

Sydkoreas Yoon: Avveckla kärnvapnen

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol uppmanar sin granne i norr till en fullständig avveckling av sina kärnvapen.
Uttalandet, där Nordkoreas vapen beskrivs som ett hot mot den regionala och globala säkerheten, kom vid Yoons installationsceremoni.
Sydkorea • Publicerad 10 maj 2022
Sydkoreas nye president Yoon Suk-Yeol under installationsceremonin.
Sydkoreas nye president Yoon Suk-Yeol under installationsceremonin.Foto: Jeon Heon-kyun/AP/TT

Den 61-årige nyinsvurne Yoon kan tänka sig att skicka betydande ekonomiskt bistånd till Nordkorea, sade han under installationsceremonin på tisdagen. Men bara om grannen först lägger ned sitt kärnvapenprogram.

– Om Nordkorea uppriktigt ger sig in i en process för att slutföra kärnvapenavvecklingen kommer vi att presentera en djärv plan som avsevärt kommer att stärka Nordkoreas ekonomi och förbättra livskvaliteten för dess folk, säger han.

Annons

Han tar upp "flera kriser" som landet har att hantera den närmaste tiden, till exempel pandemin, ekonomiska problem, väpnade konflikter och krig, men sade sig vara säker på att landet kommer att ta sig igenom svårigheterna.

– Koreaner har aldrig gett upp, vi har blivit starkare och klokare, säger han.

Yoons formella installationsceremoni hölls utanför Nationalförsamlingen i huvudstaden Seoul med militärorkestrar, soldater och salut.

Nordkorea har utfört 15 provskjutningar sedan i januari, varav två förra veckan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons