Annons

Sydkoreas ledare varnar för strandade samtal

Sydkorea • Publicerad 7 januari 2020
Sydkoreas president Moon Jae-In under sitt nyårstal vid presidentresidenset Blå huset i Seoul på tisdagen.
Sydkoreas president Moon Jae-In under sitt nyårstal vid presidentresidenset Blå huset i Seoul på tisdagen.Foto: Lee Jin-wook/AP/TT

Sydkoreas president Moon Jae-In erbjuder sig att hålla nya samtal med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i hopp om att återigen tina upp de alltmer frusna relationerna.

– I en tid av dödläge i samtalen mellan USA och Nordkorea, och då vi till och med riskerar ett steg tillbaka i relationerna mellan Nord- och Sydkorea, finns det ett akut behov av att hitta konkreta sätt att förbättra samarbetet mellan våra länder, säger Moon Jae-In i ett tal i Seoul.

Annons

Han nämner bland annat industrizonen Kaesong och turverksamheten till Kumgang-berget som samarbetsprojekt han hoppas ska kunna återupptas.

– Vi vill frammana en era där separationen inte längre står i vägen för fred och välstånd för Syd- och Nordkorea, säger Moon Jae-In.

Samtalen om kärnvapennedrustning mellan USA och Nordkorea har trots flera möten inte lett till något konkret resultat. Nordkorea har anklagat USA för att förhala processen och hotat att "slå in på en ny väg".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons