Annons

Sydkorea: Spionsatellit "utan militär nytta"

Nordkorea/Sydkorea • Publicerad 5 juli 2023
Den nordkoreanska satellit som under våren kraschade i havet väster om Koreahalvön hade inte kunnat användas i militärt syfte, enligt sydkoreanska myndigheter. Arkivbild från japansk tv.
Den nordkoreanska satellit som under våren kraschade i havet väster om Koreahalvön hade inte kunnat användas i militärt syfte, enligt sydkoreanska myndigheter. Arkivbild från japansk tv.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Den nordkoreanska satellit som under våren kraschade i havet väster om Koreahalvön hade inte kunnat användas i militärt syfte, enligt sydkoreanska myndigheter.

Efter att Nordkorea i maj placerat vad som beskrevs som landets första militära spaningssatellit i omloppsbana, störtade satelliten i havet, bara minuter efter uppskjutningen.

Annons

Kraschen utlöste en komplex 36 dagar lång sydkoreansk bärgningsoperation, där bland annat sjöräddningsfartyg, minsvepare och djuphavsdykare ingick.

Efter att vrakdelarna bärgats och analyserats av experter i Sydkorea och USA bedömer försvarsdepartementet i Seoul att farkosten "inte hade någon militär nytta som spaningssatellit överhuvudtaget".

Kraschen utlöste kortvariga robotlarm i såväl Japan som i Sydkorea. Bland annat fick invånarna i den sydkoreanska huvudstaden Seoul textmeddelanden där de uppmanades att förbereda sig för evakuering.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons