Annons

Tidiga resultat pekar på ANC-majoritet

Med mer än hälften av rösterna i gårdagens val i Sydafrika räknade beräknas regeringspartiet ANC få 57 procent av väljarstödet.
Om resultatet står sig blir det historiskt lågt för maktpartiet – men det slipper bilda koalition med något annat parti.
Sydafrika • Publicerad 9 maj 2019
Sydafrikas president, ANC-ledaren Cyril Ramaphosa, röstade i en skola Soweto, den förstad till industristaden Johannesburg där han växte upp.
Sydafrikas president, ANC-ledaren Cyril Ramaphosa, röstade i en skola Soweto, den förstad till industristaden Johannesburg där han växte upp.Foto: Ben Curtis /AP/TT

ANC har 57 procents stöd när drygt hälften av valdistrikten räknats, visar siffror från den nationella valkommissionen enligt nyhetsbyrån AFP. Det återspeglas i en valprognos från det ansedda myndighetsorganet Rådet för vetenskaplig och industriell utveckling.

Preliminära resultat från onsdagens parlamentsval redovisas löpande. Fastställda resultat väntas först på söndag. Det parti som vinner flest röster utser sedan landets president som kommer att sväras in den 25 maj.

Annons

Enligt valkommissonen får det största oppositionspartiet Demokratiska alliansen (DA) omkring 22 procent med hälften av rösterna räknade. Vänsterpopulistiska Ekonomiska frihetskämpar (EFF) som bildades för sex år sedan, får enligt samma underlag lite drygt 9 procent.

Zuma-lojala ANC:are

Det har aldrig varit någon tvekan om att regeringspartiet ANC återigen skulle bli landets största parti, frågan har framför allt varit om man kommer att vinna över 50 procent av rösterna. De opinionsundersökningar som publicerades dagarna före valet har varierat en del men de flesta pekade på att regeringspartiet fortsatt kommer att kunna regera utan att behöva söka samarbete. Men osvuret är bäst.

Om maktpartiet skulle förlora sin majoritet sitter ANC-ledaren och tillika landets president Cyril Ramaphosa löst. En stor falang inom det egna partiet skulle gärna se att han tvingades bort. Många av hans motståndare har nära kopplingar till landets förre president, den korruptionsanfrätte Jacob Zuma, och de är rädda för de rättsliga följder som kan vänta dem om Ramaphosa håller sina löften om att utrota den utbredda korruptionen inom statsapparaten.

Ramaphosa sårbar

– Om Ramaphosa får under 50 procent kommer han att vara ytterst sårbar för utmaningar inom ANC, säger Dirk Coetzee, statsvetarprofessor vid University of South Africa i huvudstaden Pretoria, till nyhetsbyrån AFP.

Själv tog Ramaphosa upp ANC:s fläckade förflutna i samband med att han röstade på en skola i Soweto, utanför storstaden Johannesburg.

– Vi ber om ursäkt för de misstag som vi har begått, sade han.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs felaktigt hur stor andel av rösterna som räknats vid resultatredovisningen.

Ingrid Dahlbäck/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons