Annons

Sydafrika: ANC får definitivt majoritet

Regeringspartiet ANC vinner det sydafrikanska valet och säkrar definitivt en majoritet.
Resultatet är ett tapp för landets stora maktparti, men innebär att president Cyril Ramaphosa kan regera vidare utan andra partiers stöd.
Sydafrika • Publicerad 10 maj 2019
Cyril Ramaphosa möts av anhängare efter att ha avlagt sin röst i Soweto, förstad till Johannesburg. Bild från onsdagen, valdagen.
Cyril Ramaphosa möts av anhängare efter att ha avlagt sin röst i Soweto, förstad till Johannesburg. Bild från onsdagen, valdagen.Foto: Ben Curtis

Redan tidiga resultatprognoser förutsåg en seger med över 50 procent för ANC, men nu har tillräckligt många röster räknats för att allt annat ska vara matematiskt omöjligt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vid klockan 18 svensk tid hade 95 procent av valdistrikten räknats. ANC hade då 57,7 procent av väljarstödet.

Sämsta resultatet

Annons

Resultatet är ANC:s sämsta i ett nationellt val sedan 1994, då partiet vann det första fria valet efter apartheidtiden under Nelson Mandelas ledning.

För president Cyril Ramaphosa, som efterträdde den korruptionsanklagade Jacob Zuma i december 2017, kan det dock vara en slags pyrrhusseger. Ramaphosa har bett om ursäkt för och lovat att rensa ut korruptionen i partileden och statsapparaten – vilket inte fallit väl ut hos Zumaanhängare inom ANC.

– Ramaphosa måste vara mycket försiktig, för att inte riskera att ANC splittras, sade Sydafrikaexperten Henning Malber, verksam vid Nordiska Afrikainstitutet, till TT i samband med att resultaten tickade in på torsdagen.

– Om han hade varit tuffare i att bekämpa korruption och straffa dem runt Zuma hade han satt sammanhållningen inom ANC på spel. Nu har han, åtminstone på ytan, kunnat behålla den sköra enigheten inom ANC, på bekostnad av en del röster.

"Villiga att förlåta"

Efter lokalvalen 2016, där det Jacob Zuma-ledda ANC vann med knappt 54 procent, ansågs regeringspartiet vara pressat och på nedgång.

Det ser alltså något ljusare ut än så i de nationella valen.

– Folket har visat att det är villigt att förlåta ANC, säger Ronald Lamola, medlem i ANC:s högsta beslutande organ, till nyhetsbyrån Reuters.

Som Henning Melber ser det har de sydafrikanska väljarna röstat för "relativ stabilitet och ekonomiska framsteg".

Det största oppositionsalternativet Demokratiska Alliansen kommer tvåa med ungefär 20 procent av rösterna. Vänsterpopulistiska Ekonomiska frihetskämpar klättrar från 6 procent i förra valet till ungefär 10 och kommer trea.

Ett slutgiltigt resultat väntas bli offentliggjort under lördagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons