Annons

Sweden Rock: "En väldigt lugn festival"

Kiss och Def Leppard i alla ära – men på Sweden Rock i Sölvesborg är även stämningen en viktig del för många besökare.
Musik • Publicerad 6 juni 2019
Tim Sandberg, Bodil Landin och barnen Vilma Landin och William Landin är på plats i Sölvesborg i matchande t-shirts. Men det är inte bara glamrock och dödsmetall som gäller för familjen. "Vilma gillar pop också", säger Bodil Landin.
Tim Sandberg, Bodil Landin och barnen Vilma Landin och William Landin är på plats i Sölvesborg i matchande t-shirts. Men det är inte bara glamrock och dödsmetall som gäller för familjen. "Vilma gillar pop också", säger Bodil Landin.Foto: Hanna Franz n/TT

Både Slayer och Kiss har uppgett att de är ute på sin sista världsturné – sedan lägger de av. Medelåldern bland Sweden Rocks dragplåster är hög – många av de största banden bildades under 1970-talet, bland andra ZZ Top, Ritchie Blackmore's Rainbow och Def Lepard.

Men den höga medelåldern hindrar inte de trash metal-intresserade ungdomarna Julia Persson, 14 år, och Wendy Juneström, 17 år, som sätter Slayer högst på priolistan.

Annons

– Jag har följt dem ett tag, de har alltid varit väldigt bra. Det ska bli kul att se dem igen, säger Wendy Juneström, som är på Sweden Rock för första gången.

– Jag tycker att det är väldigt bra, bra stämning, många bra band att kolla på, säger hon.

"Ingen fara"

Besökarna har än så länge haft tur med vädret. Torsdagen inleddes med en molnfri himmel över slätterna i Norje utanför Sölvesborg.

Bodil Landin, Tim Sandberg och barnen Vilma Landin och William Landin sitter på rad och äter glass vid scenen där det schweiziska hårdrockbandet Krokus spelar.

Det är deras Sweden Rock-debut och hela familjen är klädda i matchande Sabaton-t-shirts. Främst ser de fram emot Kiss, Amon Amarth och den goda stämningen.

– Det är en väldigt lugn festival, det är liksom ingen fara, säger Bodil Landin.

"Sprit och tjejer"

Berndt Friberg, Ulf Friberg och James Svensson har helgen till ära dragit på sig fuskpäls och peruker. De passade på att uppträda själva under sin förfest, och rusade sedan in på festivalområdet för att se Krokus spela.

– Det viktigaste här är gemenskapen, spriten och tjejerna, säger de i mun på varandra, och lyfter även fram taxichaufförerna som viktiga beståndsdelar för att festivalen ska fungera.

Kompisgänget Kenny Cederholm, Rebecca Nordgren, Maja Persson och Fredrik Gustavsson har alla varit på Sweden Rock tidigare. Rebecca Nordgren är inne på besök nummer tolv, medan Maja Persson gör sitt första "fria" besök.

– Jag har varit här och jobbat under sju år med scenerna, men det är fantastiskt att vara här privat, säger hon, och berättar att ZZ Top är årets favoritbokning.

Annons

Fredrik Gustafsson tänker satsa på en blandning av det mesta på spelschemat.

– Vi ska titta på allt som går att titta på, från Tenacious D, till Kiss, till det man inte ens vet vad det är. Det är det som är det fina med att gå på festival, säger han.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons