Annons

Swedbank varnar för turbulent börssommar

Räkna med en skakig börssommar. Det varnar Swedbank för i sin nya investeringsstrategi.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2021
Swedbank varnar för en skakig börssommar.
Swedbank varnar för en skakig börssommar.Foto: Courtney Crow/AP/TT

Stockholmsbörsen har rusat drygt 17 procent sedan årsskiftet. De närmaste månaderna kan det dock ske en avmattning och med betydligt mera turbulens än tidigare, bedömer Swedbank.

"Rädsla för minskade stimulanser och inflationsoro kan få aktiemarknaderna att bli mer skakiga under sommaren. Men det är för tidigt att blåsa av uppgången på aktiemarknaden ur ett lite längre perspektiv. De grundläggande faktorerna för fortsatt optimism på aktiemarknaden finns fortsatt där, skriver bankens aktiestrateg Mattias Isakson i rapporten.

Annons

Detta får som resultat att man drar ned något på övervikten mot aktier i investeringsportföljen.

En svängig inflation kombinerat med att aktiemarknaden historiskt går svagare under sommarhalvåret är tungt vägande faktorer liksom att man ser en viss utmattningstendens på börsen.

För den svenska börsen viktar man om sin syn från övervikt till neutral i stället. I stället förordas Europa "där utvecklingen nu går i rätt riktning och där ett stort inslag av cykliska aktier bör kunna gynna de europeiska börserna, dessutom med stöd av en lägre värdering", skriver man i rapporten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons