Annons

Swedbank: Utsikterna har försämrats

Den ökande smittspridningen av coronaviruset försämrar återigen utsikterna för ekonomin.
Återhämtningen väntas bli ojämn och gå långsammare nästa år än man tidigare räknat med, enligt Swedbanks ekonomer.
Ekonomi • Publicerad 5 november 2020
Människor på Drottninggatan i Stockholm den 30 oktober, samma dag som Folkhälsomyndigheten kom med nya lokala restriktioner för flera regioner som bland annat innebär en avrådan från att vistas i butiker och köpcentrum.
Människor på Drottninggatan i Stockholm den 30 oktober, samma dag som Folkhälsomyndigheten kom med nya lokala restriktioner för flera regioner som bland annat innebär en avrådan från att vistas i butiker och köpcentrum.Foto: Amir Nabizadeh/TT
Swedbanks nytillträdde chefsekonom Mattias Persson.
Swedbanks nytillträdde chefsekonom Mattias Persson.Foto: Swedbank

Återhämtningen under tredje kvartalet blev snabbare och kraftfullare än väntat. Därför räknar Swedbank nu med att svensk BNP faller med knappt fyra procent i år, vilket är mindre än den tidigare prognosen på fem procent. Samtidigt har höstmörkret lagt sig.

– Utsikterna har försämrats, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

Sämre utsikter

Annons

Det faktum att smittspridningen åter tagit fart och nya restriktioner införs är dystra besked för ekonomin.

– Utsikterna för svensk tillväxt har reviderats ned i närtid. Vi har skrivit ned tillväxtökningarna för nästa år, säger Mattias Persson.

Återhämtningen väntas tillta något i styrka först under andra halvåret 2021. Nästa år räknar banken med en BNP-tillväxt på 2,1 procent, vilket är lägre än den tidigare prognosen på 3,0 procent.

– Med mer åtgärder tror vi att det kommer att ta fart under andra halvåret, säger Mattias Persson.

Swedbank bedömer att statsfinanserna är fortsatt starka och räknar med ytterligare finanspolitiska stödåtgärder på 25 miljarder kronor nästa år och ytterligare 60 miljarder kronor för 2022. Banken tror framför allt på förlängningar av sådant som omställningsstöd och permitteringsstöd till företag, men hoppas också bland annat se mer specifika branschstöd och strukturreformer för arbetsmarknaden.

– Men det viktigaste för finanspolitiken, och det tycker jag att finansministern har gjort bra, det är att se till att vård och hälsa och allt det bara ska lösas och att pengar inte ska vara ett problem. Det tycker jag är rätt prioritering, säger Mattias Persson.

Botten nådd

Trots ökad smittspridning och nya restriktioner räknar banken med att vi har lämnat botten och att det inte kommer att bli ett nytt lika kraftfullt ras som vi såg under våren, bland annat för att stöd redan finns på plats.

– Riksbanken är där och finanspolitiken är där. Penning- och finanspolitiken är redan expansiv så vi tror inte att det blir lika påtagliga effekter, säger Mattias Persson.

Han ser en tudelad utveckling i ekonomin där export- och tillverkningsindustrin återhämtat sig starkt samtidigt som delar av tjänstesektorn fortsatt är under stor press.

– I våras var leverantörskedjor påverkade i stor utsträckning och än har vi inte sett det hända. Vi tror att industrin kommer att tuffa på, men att det är tjänstesektorn som kommer att ha det tufft, säger Mattias Person.

Utsikterna för den globala ekonomin revideras också ner för 2021, från 5 procent i tidigare prognosen till 4,7 procent. Ekonomin bromsar in i flera länder i takt med att nya restriktioner för att hindra smittspridningen införs.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons