Annons

Swedavia spår återhämtning för flyget

Flygtrafiken till och från Sverige är fortfarande kraftigt begränsad på grund av coronapandemin.
Men Swedavias vd Jonas Abrahamsson är försiktigt optimistisk och ser tecken på återhämtning.
Ekonomi • Publicerad 7 juni 2021
Arlanda flygplats. Resandet till och från svenska flygplatser har minskat kraftigt under pandemin. Arkivbild.
Arlanda flygplats. Resandet till och från svenska flygplatser har minskat kraftigt under pandemin. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Flygplatserna i Sverige är långt från lika vältrafikerade som före pandemin, visar statistik från det statliga flygplatsbolaget Swedavia för maj månad.

Antalet passagerare steg visserligen från omkring 80 000 till 446 000 jämfört med maj i fjol, men kommer inte i närheten av de runt 3,6 miljoner passagerare som reste till och från Swedavias flygplatser under 2019 när pandemin ännu inte var ett faktum.

Annons

Swedavias vd Jonas Abrahamsson säger i ett pressmeddelande att förutsättningar för att resa har förbättrats inför sommaren, och att det finns tidiga tecken på återhämtning under den senare delen av sommaren och hösten.

"Flygbolag återstartar och utökar trafik, även om det är i mindre skala jämfört med tidigare. Smittspridningen minskar i takt med att vaccinationsutrullningen fortsätter och vi ser också att länder börjar öppna upp och att reserestriktioner hävs. Vi vet att det är många som har en stark längtan efter att få resa och att det finns ett starkt uppdämt resebehov", säger Abrahamsson.

Omkring 254 000 av de 446 000 resenärerna i maj var utrikesresenärer, enligt Swedavia.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons