Annons

SVT stärker säkerheten efter cyberattack

SVT stärker sitt säkerhets- och beredskapsarbete efter utländska cyberattacker, skriver vd:n Hanna Stjärne på .
Television • Publicerad 13 januari 2020
Hanna Stjärne, vd för Sveriges Television. Arkivbild.
Hanna Stjärne, vd för Sveriges Television. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

När det undersökande programmet Uppdrag granskning rapporterade om att ett ryskt företag varit inblandat i penningtvätt utsattes programmet för en cyberattack i syfte att komma åt redaktionens information.

"Det är en stark indikation på att vi nu har en situation där utländska aktörer försöker påverka SVT:s journalistik" skriver Stjärne.

Annons

Ett annat exempel är Kinas påtryckningar efter att satirprogrammet "Svenska nyheter" gjort ett inslag om Kina. Då hotade den kinesiska ambassaden med att SVT-medarbetare inte skulle få visum till landet. Under en period genomfördes även en koordinerad attack mot SVT:s sociala medier.

Till följd av detta kommer SVT att inrätta ett särskilt cybersäkerhetsteam för att stärka förmågan att hantera säkerhetshot.

Varje dag hanterar SVT i snitt 35 säkerhetsärenden, det är allt från hatmejl, olaga hot och ofredanden. Stjärne menar att detta kan leda till att journalister medvetet, eller omedvetet, väljer bort kontroversiella ämnen.

"Skulle det ske riskerar vi en ytterst farlig utveckling där pressfriheten successivt undergrävs", skriver SVT:s vd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons