Annons

Svinpest tvingar fram nödåtgärder i Nordkorea

Nordkorea • Publicerad 12 juni 2019
En forskare undersöker den afrikanska svinpesten i distriktet Ryongsong i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.
En forskare undersöker den afrikanska svinpesten i distriktet Ryongsong i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.Foto: Cha Song Ho/AP/TT

Den svinpest som har plågat Kina, Vietnam och Mongoliet har spridit sig till Nordkorea.

På en grisfarm nära den kinesiska gränsen har 77 av 99 djur dött, och nu tvingas det isolerade landet införa akuta åtgärder.

Annons

"Förebyggande krisåtgärder är på gång över hela landet för att stoppa spridningen av den afrikanska svinpesten", lyder ett uttalande i den statligt kontrollerade dagstidningen Rodong Sinmun.

Bland annat kommer man att desinficera bondgårdar och förbjuda distributionen av griskött. Det fattiga landet är redan hårt ansatt av livsmedelsbrist – enligt FN:s livsmedelsprogram är livsmedelsproduktionen i landet nere på sin lägsta nivå sedan 2008.

Nu uttrycker även Sydkorea oro för att pesten ska leta sig över gränsen.

Viruset är dödligt för vildsvin och grisar men ofarligt för människor. Sjukdomen har sin största utbredning i subsahariska Afrika, men har de senaste åren spridit sig till några EU-länder samt Asien. I Kina har över en miljon grisar nödslaktats, vilket tros komma att leda till ökade priser på fläskkött i Europa.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons