Annons

Sveriges ambassad evakueras omedelbart

Sveriges ambassad i Kabul har påbörjat en evakuering, meddelar utrikesminister Ann Linde. Senast på måndag ska alla Sveriges utsända vara ute ur Afghanistan.
Även de lokalt anställda ska evakueras.
Afghanistan • Publicerad 15 augusti 2021
Utrikesminister Ann Linde meddelar att en omedelbar evakuering av personalen på Sveriges ambassad i Kabul påbörjats.
Utrikesminister Ann Linde meddelar att en omedelbar evakuering av personalen på Sveriges ambassad i Kabul påbörjats.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Airbus A400M transportplan från tyska flygvapnet ska delta i evakuering.
Airbus A400M transportplan från tyska flygvapnet ska delta i evakuering.Foto: Julian Stratenschulte/AP/TT

Beslutet kommer sedan talibanerna omringat och till viss del tagit sig in i Afghanistans huvudstad. Talibanernas snabba frammarsch och en uppmaning från USA på söndagsmorgonen om att all utländsk ambassadpersonal omedelbart bör lämna landet, blev avgörande.

– Det som händer nu är fruktansvärt och går med en hastighet som ingen kunnat förutse. Talibanernas intåg i Kabul och den nära föreliggande stängningen av den så kallade gröna zonen i Kabul innebär att möjligheten för ambassaden att arbeta försvann, sade Ann Linde vid en presskonferens på söndag eftermiddag.

Annons

Den svenska ambassaden fortsätter sin verksamhet, men från Stockholm. Planen var att ambassaden skulle ha varit kvar i Kabul en eller två veckor till.

Linde vill av säkerhetsskäl inte kommentera hur många som ingår i evakueringsinsatsen.

På UD:s lista över svenskar som är kvar i Afghanistan finns 40 personer. Redan den 12 augusti uppmanade UD alla svenskar att lämna landet – en ovanligt stark uppmaning enligt utrikesministern.

Lokalt anställda ingår

De lokalt anställda i Afghanistan omfattas av evakueringsbeslutet. När dessa kan tas till Sverige beror på det akuta läget.

– Ingen hade trott att det här beskedet (från USA) skulle komma klockan 10 i morse. Det beror på om plan kan lyfta eller inte, den här situationen kan ändras snabbt, sade Ann Linde.

Tolkar och andra tidigare anställda av svenska myndigheter eftersöks nu i landet, för att möjliggöra en evakuering av dem. Något som kan bli svårt i det rådande läget.

Trots ambassadörsmöten, underrättelseverksamhet och att både USA och Nato fanns på plats kunde ingen förutse talibanernas snabba frammarsch, enligt Linde.

– Däremot fanns olika bedömningar, några sade sex veckor, andra fyra, och så gick det på några dagar, säger hon till TT.

300 på lista

Kvotflyktingsystemet kommer att användas för att ta de lokalt anställda samt deras familjer till Sverige, meddelade justitieminister Morgan Johansson (S).

– Regelverket har ändrats för att göra det möjligt. Regeln om tredje land tas bort, och regeringskansliet har även bestämt att 500-gränsen för akutplatser tillfälligt tas bort, säger han.

Annons

Ambassaden kommer att föreslå vilka personer som berörs.

Försvarsmakten har inte anlitat några lokalt anställda i Afghanistan sedan Isaf-insatsen avslutades 2014, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S). En förteckning som omfattar cirka 300 namn över tidigare anställda har nu lämnats till utrikesförvaltningen.

– Den lokalt anställda personalen har haft en oerhört viktig funktion och varit ovärderlig för Försvarsmakten. Det finns ett ansvar för den personalgruppen, sade Hultqvist på presskonferensen.

Morgan Johansson vill inte uppge för TT hur många av de 300 på försvarets lista som kan bli aktuella för evakuering och vidarebosättning. Han påpekar att det rör sig om en "bruttolista".

"Unik insats"

Totalt kan det komma att handla om betydligt fler personer från Afghanistan som blir aktuella att ta till Sverige.

– Nu hoppas vi att vi kan ta ut de som varit lokalanställda på ambassaden och deras familjer och de som tidigare jobbat för Försvarsmakten, och deras familjer. Hur många det kan bli i slutändan kan jag inte avgöra i dagsläget, säger Morgan Johansson till TT.

Att få ut människor utanför Kabul är under rådande situation ingen enkel uppgift.

– Men vi i Sverige är ju i samma sits som alla andra som vill ta ut lokalanställd personal, säger Johansson och tillägger:

– Jag vill understryka att det här är en unik insats, normalt har Sverige ansvar för de utsända och värdlandet för de lokalanställda.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktighet i ett citat av Morgan Johansson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons