Annons

"Sverige viktigt för att återuppbygga Ukraina"

Samtidigt som kriget rasar i Ukraina diskuteras hur landet en dag ska kunna återuppbyggas – och dra till sig långsiktiga investeringar.
Sverige kan komma att spela en betydande roll i den utmaningen, menar en tidigare ukrainsk minister.
Ekonomi • Publicerad 8 juni 2023
På besök i Stockholm: Timofij Mylovanov, tidigare ukrainsk minister för ekonomisk utveckling och handel, i dag rådgivare åt president Zelenskyj.
På besök i Stockholm: Timofij Mylovanov, tidigare ukrainsk minister för ekonomisk utveckling och handel, i dag rådgivare åt president Zelenskyj.Foto: Jessica Gow/TT
"Sverige kan spela en betydelsefull roll i att deskalera den politiska aspekten av det finansiella stödet till Ukraina", säger Timofij Mylovanov.
"Sverige kan spela en betydelsefull roll i att deskalera den politiska aspekten av det finansiella stödet till Ukraina", säger Timofij Mylovanov.Foto: Jessica Gow/TT

– Svenskt finansiellt stöd ses med ett gott öga i Ukraina – det ligger inga politiska trådar i bakgrunden, säger Timofij Mylovanov till TT.

Han var tidigare minister för ekonomisk utveckling och handel – och är numera rektor på Kievs handelshögskola och rådgivare åt president Volodymyr Zelenskyj.

Annons

Mylovanov är på besök i ett Stockholm där sommarvinden blåser friskt och studentflaken tutar utanför fönstren på Handelshögskolan.

– Mycket av de pengar (som skickats till Ukraina) är från organisationer eller politiker med egenintresse, men det har vi inte sett härifrån. Sverige kan spela en betydelsefull roll i att trappa ned den politiska aspekten. Jag tror inte att många andra länder kan göra det, säger han.

Satsa på pilotprojekt

På torsdagen deltog han i ett seminarium anordnat av bland andra Östekonomiska institutet och Svenskt Näringsliv för att prata om hur hans krigsdrabbade land ska kunna återuppbyggas.

– Att applicera modeller och standarder som fungerar väl i EU kommer inte alltid att fungera för Ukraina. Det som kan och bör göras är att satsa på små pilotprojekt av alla slag, säger Mylovanov.

– Ge pengar till lokala myndigheter; låt oss använda oss av våra inhemska företag; investera lokalt; sedan kan vi prata om samriskföretag och utökade samarbeten mellan olika företag.

4 000 miljarder kronor

Enligt Världsbankens beräkningar uppgår kostnaderna för förstörelse och förluster i Ukraina till minst 400 miljarder dollar, drygt 4 000 miljarder kronor.

– Hela premissen för återuppbyggnaden manifesterar ett slags självförnekande. Vi pratar om investeringar när kraftverksdammen i Kachovka har förstörts – det kommer kräva år av humanitärt arbete först, säger Mylovanov.

– Men vi måste så klart hålla i gång den ukrainska ekonomin för att kunna strida. Vi kommer att fortsätta även om ekonomin kollapsar, men det kommer att bli avsevärt svårare.

En annan angelägen fråga är hur Ukraina en dag ska kunna locka till sig investeringar – såväl statliga och privata som utländska och inhemska – på lång sikt.

Internationella företag väntas flytta sin verksamhet från Ryssland till Ukraina framöver däribland flera stora svenska företag verksamma på östliga marknader, som Atlas Copco, Ikea och Sandvik.

Annons

– Många svenska företag har redan närvaro i Ukraina. Scania är ett viktigt företag. Vår logistik är beroende av dem, säger Timofij Mylovanov och tillägger:

– Vi ser också investerarintresse från svenska företag inom it, energisektorn, läkemedel och jordbruk.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons