Annons

Sverige minskar närvaro på ambassaden i Kabul

Svenska UD har beslutat att begränsa personalstyrkan på ambassaden i Kabul, meddelar utrikesminister Ann Linde. En särskild krishanteringsgrupp har aktiverats, enligt ministern.
Afghanistan • Publicerad 13 augusti 2021
Afghansk säkerhetsvakt kontrollerar inpasserande till Gröna zonen i Kabul, där ambassaderna ligger. Arkivbild.
Afghansk säkerhetsvakt kontrollerar inpasserande till Gröna zonen i Kabul, där ambassaderna ligger. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S).Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

"Det finns väl genomarbetade förberedelser för evakuering av ambassadens personal, vilket kan bli aktuellt med kort varsel. Säkerheten för personalen på ambassaden är högsta prioritet. Utrikesdepartementets särskilda krishanteringsgrupp är aktiverad", skriver Linde (S) i ett mejl till TT.

Tidigare under dagen kom besked om att Danmark och Norge stänger ner sina respektive ambassader i Kabul tillfälligt. Finland hämtar likt Sverige hem delar av personalen.

Ska åtnjuta skydd

Annons

Besluten kring flera länders neddragning på den diplomatiska närvaron i Afghanistan kommer i takt med att talibanerna tagit makten över städer allt närmre huvudstaden Kabul.

Enligt internationella konventioner ska ambassader och dess personal åtnjuta särskilt skydd, även under konflikter.

– Den enda slutsatsen man kan dra av att länder tar hem personalen är att man räknar med att de framryckande talibanerna inte kommer att respektera detta, säger Mikael Baaz, professor i internationell rätt vid Göteborgs universitet.

Kan ändras snabbt

Utrikesdepartementet besked under fredagskvällen kan bero på besluten som andra länder tagit, enligt Baaz.

– Det skulle kunna vara lite grupptryck, att det ser illa ut om man är kvar. Eller så har man fått kompletterande information som innebär att en evakuering är lämplig, säger han.

Talibanernas offensiv var väntad av flera experter. Det som förvånar är den snabba takten i framryckningarna.

– Det gör att alla beslut som Sverige fattar är temporära och kan komma att ändras på timbasis. Det går fort, säger Mikael Baaz.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons