Annons

Sverige frias i omskrivet cannabismål

Brott • Publicerad 1 september 2022
Sverige frias i ett omskrivet cannabismål. Arkivbild.
Sverige frias i ett omskrivet cannabismål. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige frias av Europadomstolen i ett uppmärksammat mål om cannabis som smärtlindring, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.

En man i Västmanland, som i dag är i 35-årsåldern, bröt nacken när han var 15 år gammal. Han är sedan dess förlamad från bröstet och nedåt. För att lindra sin kroniska smärta började han odla och använda cannabis.

Annons

Mannen åtalades 2015. Han friades i tingsrätten, men hovrätten och Högsta domstolen fällde honom för ringa narkotikabrott. Mannen fick senare cannabis utskrivet på recept.

Fallet drevs vidare till Europadomstolen. Mannen ansåg att HD:s dom stred mot artikel åtta i Europakonventionen. Den artikeln slår fast att den enskildes integritet och privatliv ska respekteras. Nu har Europadomstolen kommit fram till att Sverige inte brutit mot artikel åtta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons