Annons

Tystnad om Lagergren efter Sveriges förlust

Sveriges möte med Slovenien i EM blev inte alls som svenskarna väntat och hoppats. Slovenien drog ner tempot, och det svenska anfallsspelet körde fast framför motståndarnas försvar.
Högernian Albin Lagergren kunde inte spela – och han saknades.
Handboll • Publicerad 12 januari 2020
Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson var förtegen gällande Albin Lagergrens status och om hans enda vänsterhänte skytt kan vara med mot Polen på tisdag.
Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson var förtegen gällande Albin Lagergrens status och om hans enda vänsterhänte skytt kan vara med mot Polen på tisdag.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Slovenien vann med 21–19, efter 10–9 i paus, och har full poäng i EM-grupp F efter två omgångar.

Sveriges lag fick en motgång före matchen, då det stod klart att Albin Lagergren inte kunde vara med. Han är truppens ende vänsterhänte skytt, men har besvärats av en lättare fotskada. Lagergren spelade i EM-premiären mot Schweiz, men mindre än halva matchen.

Annons

Nu spelade i stället Linus Arnesson från start på högernio, som normalt är Lagergrens plats i laget. Arnesson gjorde en godkänd insats. Men det är svårt att spela med en högerhänt högernia – både för spelaren som tar positionen och för hela laget i anfall.

– Med en högerhänt högernia får vi inte samma flyt, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Han tycker att Sveriges försvars- och målvaktsspel var bra.

– Anfallsmässigt kämpar vi och sliter. Slovenerna spelar bra försvarsspel. När vi väl skapar frilägen så gör den slovenske målvakt räddningar, eller så missar vi målet, säger Andrésson.

"Helt annat spel"

Lagkaptenen Jim Gottfridsson, som är spelmotor på mittnio, påverkades av att Lagergren inte kunde vara med

– Det blir ett helt annat spel för mittnian med en högerhänt högernia. Man blir mycket mer smal i sitt spel, i sitt arkiv av vad man kan göra, säger Gottfridsson.

Han var ändå bäste målskytt i det blåklädda svenska laget, med fem fullträffar.

– Jag är med i mycket dueller, och kommer till många bra lägen. Jag ska väl sätta dit en, två till i alla fall, tycker Gottfridsson självkritiskt.

Såg inga lösningar

Kim Ekdahl Du Rietz hade en tung dag som vänsternia, med bara tre mål på elva skott.

– Det är framåt vi förlorar matchen. Vi har inga lösningar alls, känns det som, på deras försvarsspel. Det är väldigt stora i mitten och rör sig knappt en meter ut från sex meter, känns det som, tycker Ekdahl Du Rietz.

Annons

– Det var längesen jag spelade en handbollsmatch där det kändes så svårt att göra mål, tillägger han.

Ekdahl Du Rietz berömmer Linus Arnesson som vikarie på högernio, men konstaterar att man inte fick flyt i spelet med en högerhänt högernia.

– Det är väldigt många grejer som man inte kan spela normalt, och det gör att allt blir mycket hackigare, beskriver Kim Ekdahl Du Rietz.

Inget svar om Lagergren

Den svenska landslagsledningen vill inte svara på om Albin Lagergren eventuellt kan spela mot Polen på tisdag.

Det finns möjlighet att, enligt vissa regler, byta ut några spelare i truppen under mästerskapet.

Skövdes vänsterhänte skytt 20-årige Jack Thurin, som gjort åtta landskamper, är en av reserverna som finns på plats i Göteborg.

Sverige måste vinna över Polen för att gå vidare till mellanrundan i Malmö.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons