Annons

Sverige börjar fasa ut Astra Zeneca-vaccin

Om drygt tre veckor upphör Sverige att ge Astra Zenecas vaccin som första dos mot covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 12 maj 2021
Sveriges behov av Astra Zenecas vaccin har minskat. Arkivbild.
Sveriges behov av Astra Zenecas vaccin har minskat. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Skälet är att det här vaccinet bara rekommenderas till de som är över 65 år, och snart är vi klara med alla i den gruppen som vill ha vaccin, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TT.

Han uppskattar att det behövs ytterligare cirka 200 000 doser av Astra Zenecas vaccin till de 65-plussare som återstår att vaccinera, och till dem som nu väntar på att få sin andra dos. Därefter tackar Sverige nej till fler leveranser från Astra Zeneca, vilket Norge och Finland redan har gjort.

Annons

– Då kan ju andra länder få dem i stället, eftersom det här är gemensamma EU-kontrakt. Om några länder säger att de inte vill ha mer, så blir det mer över till de andra, säger Bergström.

TT: Alltså till de länder där det fortfarande finns personer över 65 år kvar att vaccinera?

– Ja, eller där de inte har den rekommendationen. Det är ju lite olika. Frankrike har 55 år som rekommenderad gräns och andra länder har ingen åldersbegränsning alls. Det har varje land bedömt själva, säger Bergström.

I början av maj blev det också klart att Sverige kommer att skänka en miljon doser av Astra Zenecas vaccin till det internationella vaccinsamarbetet Covax.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons